Monday, 14 October 2013





Alright kengkawan semua, ni nak kasi komen sikit pasal movie "Escape Plan" lakonan dua lagenda iaitu Sylvester Stallone ngan Arnold Schwarzenegger (payah betol nak sebut nama Arnold ni). Basically, sebelum aku dgn member-member aku yang retis iaitu Kimi Jamai dgn Ariff pergi tgk movie ni, aku dah tgk dh trailer dia. Pada awalnya, kami bercadang untuk tgk Insidious 2, tpi masa tak sesuai pula sebab Insidious movie dia lewat malam baru ada...so malam-malam raya ni tak baiklah kalau lepak lewat-lewat, even hari-hari biasa pun. So, kami set petang tu keluar pergi Amanjaya Mall, mula-mula ingat nak karaoke je, tapi last-last terpikat pula hati nak tgk citer ni.

Alright! serba sedikit sinopsis mengenai movie ni:

Ray Breslin is the world's foremost authority on structural security. After analyzing every high security prison and learning a vast array of survival skills so he can design escape-proof prisons, his skills are put to the test. He's framed and incarcerated in a master prison he designed himself. He needs to escape and find the person who put him behind bars.

Ray Breslin (lakonan Stallone) merupakan seorang pihak berkuasa yang handal,bertaraf dunia serta mempunyai ilmu mengenai struktur keselamatan di penjara. Dia mempunyai kemahiran yang tinggi dalam menganalisis struktur-struktur penjara yang dibina dan dia bertanggungjawab untuk mencari jalan keluar daripada mana-mana penjara untuk diuji tahap keberkesanan struktur keselamatan penjara tersebut. Namun, beliau dikatakan telah berjaya melarikan diri lebih daripada 14 penjara, tapi dalam cerita ini, Ray telah dikhianati dan telah diletakkan di sebuah penjara yang sukar ditembusi tahap struktur keselamatannya kerana penjara tersebut dibina atas segala laporan-laporan penjara yang berjaya ditembusinya dahulu. Dengan adanya gandingan bersama Emil Rottmayer (Arnold), mereka perlu bekerjasama untuk melarikan diri dari penjara tersebut. Apa-apa pun, cuba tengok sendiri movie ni~! 

Apa yang pasti, keganasan yang ada dalam movie ni telah membuatkan movie ni hanya untuk homosapien yang berumur 18 dan ke atas sahaja. Plot cerita ini sedikit sebanyak meletakkan para penonton berada dalam keadaan yang tertanya-tanya, bagaimana Breslin and the gang nak cabut dari penjara tersebut, dan ini telah membuatkan para penonton terpukau dan ingin mengetahui apa yang berlaku seterusnya. Aksi-aksi yang dipamerkan juga tidak mengecewakan dengan gandingan Arnold, memang penjahat kena belasah kaw-kaw punyalah, basically, cerita ini tak cliche dan worth to watch. Anyway, selamat menonton =)


Plot Keywords: Prison Escape Prison Warden Prisoners 

Tagline: No one breaks out alone


Genres: Action Mystery Thriller

IMDb Rating: 7.5/10

Personal Rating: 7/10











Posted on Monday, October 14, 2013 by Farhan BoombastiC

2 comments

Sunday, 13 October 2013

Salam semua homosapien kat muka bumi ini....well, dah lama tak update blog sebab memang terlampau busy mengalahkan perdana menteri hehe.

Basically, apabila dah ada pelbagai tanggungjawab dan amanah yg harus dipikul, maka masa untuk berehat atau masa lapang akan dikorbankan untuk tugasan yang lebih bermanfaat. Sem ni dan sem depan busy sebab memegang jawatan sebagai Exco Majlis Tertinggi Mahasiswa Kolej Canselor, UPM. Laptop ni boleh kata satu minggu sentuh 2-3 kali ...tu pun nak buat assignment.

Tapi, just nak share sikit la pengalaman menjadi Exco ni memang mencabar, seperti yang kita tahu, menjadi pemimpin ni amat sukar untuk memuaskan semua orang ataupun semua pihak, tapi apa-apapun cabarannya adalah bagaimana kita berusaha untuk berkhidmat dengan ikhlas dan berusaha memperbaiki diri. Memang kalau sesetengah orang berfikiran, lantak engko la nak pikir camne, who cares anyway? Tapi, bagi aku, kalau memang majoriti tak puas hati dengan cara kita, maknanya masalah tu datang drpd kita; tapi kalau hanya ada 2-3 orang yg x puas hati dengan kita, maka itu masalah mereka. kalau betul masalah tu adalah disebabkan oleh kita, maka kita sendiri kena bertindak untuk berubah.

Banyak kelebihan menjadi Exco, ataupun apa-apa jawatan sama ada dalam kelab ke, persatuan ke atau mana-mana entiti sekalipun, positif sides nya lebih banyak berbanding dengan negatif sides. Percayalah, banyak kelebihan untuk diri sendiri khususnya. Tapi, pengorbanannya adalah masa.

Kalau kita kat alam universiti, inilah masanya untuk kita mencipta pelbagai kenangan, memperbaiki serta memantapkan diri dengan penglibatan secara aktif dalam pelbagai jenis aktiviti yang bermanfaat. Join je semua, tak rugi. Kalau kita asyik berada dalam bilik je online fb, twitter dan sebagainya, bila lagi kita nak explore dan lihat betapa luasnya dunia ini. Betul, belajar kat universiti memang best kalau kita pandai mencipta kenangan, tapi kalau terperuk dalam bilik tu memang bosaaaannnnnn...kadang-kala ok la nak rehat kat bilik, tak salah pun ~

So, apa-apa pun, minta maaf sebab lama tak update blog, apa-apa pun Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha, semoga yang terbaik sentiasa berada di sisi kita, yang buruk diminta untuk dijauhi drpd kita =) !




Posted on Sunday, October 13, 2013 by Farhan BoombastiC

No comments