Friday, 31 January 2014

Assalamualaikum & selamat sejahtera kpd semua pembaca blog yang bombastik ini! Sebenarnya takde apa-apa yang boombastik pun nak tulis untuk entri kali ni, cuma nak promote band ABC Ais Kacang sekali lagi lah..hehe. So, selain daripada lagu Najwa Latif ft IamNEETA - Kau Pergi Jua, kami juga telah cover beberapa buah lagu yang lain. So tup tap tup tap, datanglah ilham untuk buat lagu Ajari Aku. Lagu ni sebenarnya memang dah lama dipopularkan oleh sebuah band di Indonesia, and vokalisnya yang bernama Andrian Martadinata yang merupakan orginal singer lagu ni. Banyak orang yang tak tahu yang sebenarnya Anuar Zain menyanyikan lagu ni semula dengan versinya yang tersendiri. Cuba tengok kat bawah ni untuk original version Ajari Aku by Andrian Martadinata versi band:





Ni pulak versi Anuar Zain yang lebih kepada genre balada:





Basically, setiap penyanyi ada gaya, tone and cara nyanyian masing-masing. Bagi pendapat aku, kedua-duanya membawa lagu ini dengan berjaya. So, ceritanya bermula apabila aku ngan Iman jamming pada suatu malam. Ingat nak praktis lagu Pencuri - Mark Adam je...pastu dia cakap dia nak duet ngan aku untuk satu show dinner kat Putrajaya. Mula-mula aku tak comfirm sebab busy dengan program kolej. So, aku cakap no hal, kita try praktis dulu, kalau aku tak jadi pergi, maknanya dia kena solo a buat pesembahan kat Putrajaya malam tu. Jadi, kami decide untuk try lagu Ajari Aku versi akustik. Tapi Iman memang dah hafal kod and dah memang terer dah, so aku terus masuk nyanyi je. Praktis punya praktis, akhirnya boleh la juga master lagu tu pada malam tu juga walaupun ada part yg off key/sumbang sikit dan sebagainya. Lagu pencuri awal-awal lagi dah settle hehe... So lepas 2-3 hari kemudian, lepas weekend, hari Isnin malam tu aku dh comfirm memang free...memang cantik a, so apa lagi, kami pun ON la nak buat show kat Putrajaya. Memang excited tu ada tapi agak penat sebab banyak benda lain kena settle sebelum pergi dengan aman. Aku pun bawak kete aku petang tu, siap-siap gitar, pakaian semua, terus start kete pergi sana lepas solat Magrib. Dalam setengah jam juga kami berpusing-pusing sambil  telefon berkali-kali tanya ahli jawatankuasa yang menganjurkan majlis makan malam tersebut barulah kami sampai destinasi yang ingin ditujui.  Kebetulan pula dinner malam tu dianjurkan khas untuk pelajar Indonesia yang datang dari Institut Pertanian Bogor. Pelajar-pelajar sana datang ke UPM untuk satu lawatan mobiliti. So, awal-awal tu memang lagu Pencuri tu memang Krek krek krek sikit la sebab lagu tu belum femes sampai ke sana. Sekali bila kami sebut lagu yang seterusnya lagu Ajari Aku, terus semua orang bersorak dan bersemangat nak tengok haha. So apa lagi, showmanship and confident level pun UP sikit la. Memang nampak semua orang enjoy siap sing along, nyanyi sekali lagi, terbaik. Kebetulan pula semua pelajar sana Perempuan, lagi cair la agaknya kot...hehe.
Apa-apa pun memang ini suatu pengalaman yang berbedaaa..haa terus tukar slang Indon. Terima kasih diucapkan kepada AJK dinner malam tu sbb kasi ABC Ais Kacang Band gabungan Farhan & Iman (Kimi Jamai tak dapat join sebab dia memang busy tahap artis), siap tersempak dengan senior kolej lagi, tu yang tak boleh blah haha, ingat pergi senyap-senyap takde orang tahu hehe...


Namun, kami terlupa untuk rekod persembahan pada malam tersebut....aduhhhh sayang betul. So, kami ada re-cover lagu ni semula, sekali dengan Kimi Jamai yang Artis UPM tu la.. so cuba la dengar dan tengok cover kami yang tak seberapa ni =) enjoy~


video

TQ ~~~ See Ya Peeps



Posted on Friday, January 31, 2014 by Farhan BoombastiC

2 comments


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. So, untuk entri kali ni, aku nak tulis sikitlah pasal kompleks renang kat UPM ni. Ramai orang yang tertanya-tanya & even ada pelajar yang bertahun-tahun kat UPM tapi bila ditanya mana Kolam renang UPM, dijawabnya haaaaa UPM ni ada kolam renang kaaaaa? Jawapannya memang ada, dekat mana? OK, kompleks renang UPM ni terletak berhampiran/berdekatan dengan Fakulti Pengajian Pendidikan & DKAP. Untuk makluman tuan-tuan dan puan-puan, kompleks renang UPM hanya boleh digunakan oleh Pelajar Semasa & Staff-staff yang bekerja di UPM Sahaja. Pelajar yang telah bergraduat ataupun orang luar tidak dibenarkan untuk masuk mahupun brmandi-manda di kolam renang tersebuuuuuutttt. Clear? Ok, jom tengok sedikit gambar-gambar yang telah diambil di sekitar kompleks renang UPM untuk maklumat lebih lanjut.


Pintu Masuk Utama Kompleks Renang UPM


Berikut merupakan Jadual Masa Kolam Renang 



Antara peraturan yang harus dipatuhi





Amaran Keras! Tolong jangan terjun sekali dengan kasut anda, tq




Panjang Kolam 50meter standard Saiz Olimpik

Merokok ternyata membahayakan kesihatan, takut semput renang nanti

















Jangan risau, lupa bawak pelampung, yang ni pun boleh pakai

Nampak tak lantai tu....tu la kawasan paling power, 3.5 meter dalamnya










Berikut merupakan jadual Kompleks Renang UPM (Ada hari/sesi yang hanya lelaki/perempuan sahaja boleh masuk, ada juga hari/sesi yang kedua-dua jantina boleh masuk sekali)

Sesi
Hari
Lelaki
Perempuan
Masa
PagiIsnin - Ahad8.30 a.m – 10.30 a.m
PetangIsnin3.00 p.m – 6.30 p.m
Selasa
Rabu
Khamis
Jumaat
Sabtu
Ahad
MalamMalam (ditutup bergantung kepada tempahan pengguna)

Lazimnya, kolam akan tutup pada cuti umum, tapi bergantunglah, kadang-kala pada cuti umum pun dia still on. Lagi satu, kalau hujan lebat/ribut/ada kilat, selalunya kolam akan tutup jugak demi keselamatan para pengunjung. Hari Sabtu juga merupakan hari kokurikulum, so untuk minggu/hari yang terdapat aktiviti kokurikulum, kolam renang juga hanya akan dibuka untuk pelajar yang menjalani aktiviti kokurikulum berkredit di situ sahaja (kokurikulum Renang Asas). Lepas habis minggu/hari yang ada koko, barulah pengunjung boleh mengunjungi kolam renang pada hari Sabtu mengikut jadual seperti biasa. Kalau ada event/program/latihan yang nak buat waktu malam, anda juga boleh membuat tempahan untuk menggunakan kolam tersebut.

Untuk kawasan parkir pula sangat luas, so nak bawak berpuluh bijik kereta sekaligus datang renang pun boleh, no hal. Kolam ni standard saiz olimpik, 50 meter panjang. Memang saiz normal untuk pertandingan, siap ada podium untuk terjun. Tempat yang paling dalam dekat kawasan penghujung yang berhampiran dengan papan terjun, kedalaman air kolam mencecah 3.5 meter manakala tempat yang paling cetek lebih kurang 1.2m. Kalau rasa tak mampu 3.5meter tu try yang cetek dulu, janga over excited jumpa kolam terjun sesuka hati je hehe...

Overall, tahap kebersihan kolam ini masih lagi pada tahap yang memuaskan.Cuma, persekitarannya nampak lama/usang disebabkan cat bangunan yang telah luntur. Terdapat beberapa staff/pekerja yang bertugas di situ sepnjang sesi kolam dibuka. Apa yang anda perlu buat sebagai pelajar UPM, anda hanya perlu:

1) Membawa matrik kad (nanti kena kasi staff simpan sebelum masuk, and ambik masa time nk balik& hanya perlu isi nama, masa, no matrik dan tandatangan di borang kehadiran yang telah disediakan

2) Memakai pakaian renang yang sesuai (Baju cotton/baju berwarna/kain tuala/apa-apa jenis pakaian selain pakaian renang tidak dibenarkan untuk menggunakan kolam) /Inner yang beli RM10 kat Downtown tu yang dry fit tu still boleh diterima pakai) Bikini, boxer pun x boleh, for sure.

3) Memakai cap/topi renang (boleh sewa dengan staff sebanyak RM1 untuk setiap satu - tapi lebih baik beli/bawa sendiri sebab terhad)

4) Tiada bayaran dikenakan untuk pelajar/staff UPM


Antara pantang larang di kolam:
1) Tidak dibenarkan untuk berkasut/berselipar di sekitar kolam (perlu letakkan kasut di rak ataupun lantai di bahagian atas tangga yang berjauhan dengan kolam renang

2) Air minuman dan makanan tidak dibenarkan sama sekali

3) Dilarang berlari-lari di sekitar kolam


So, apa tunggu lagi? Ajaklah kengkawan lepak-lepak sambil menyelam minum air kat kompleks renang UPM ni. Jangan sampai grad pun x sampai-sampai lagi kolam ni, so kalau ada apa-apa pertanyaan ataupun soalan bolehlah tinggalkan mesej anda di ruangan komen di bawah =) Terima Kasih~


Posted on Friday, January 31, 2014 by Farhan BoombastiC

8 comments

Thursday, 30 January 2014


Assalamualaikum, lama tak update blog ni hehe...busy yang teramat ni.

So, nak share la cover-cover yang kami pernah buat (ABC Ais Kacang Band). Yang cover antara yang terbaik setakat ni lagu Kau Pergi Jua IamNEETA ft Najwa, sebabnya kami guna mic rekod track by track so boleh la masukkan harmoni sikit...tapi kualiti still tak maksima lagi, kami tgh tggu nak beli mic condenser yg baru nanti, baru gempak sikit!  =) Pastu rekod balik video, memang tak boleh blah muka sorang2.. yang belakang tu bukan banner nah haha ramai yang tertipu, guna software edit je tu. Memang agak sukar lah untuk kami berkumpul nak buat cover, masing-masing sibuk dengan hal masing-masing. Kalau dah berjumpa tu memang kena buat gak la cover hehe...Anyway lagu ni not bad, senang nyanyi and overall, kami suka dengan lagu ni, simple but nice ~ Apa-apa pun cuba dengar and kasi komen eh, tq.

Kau Pergi Jua Versi ABC Ais Kacang - Kimi Jamai, Farhan Boo & Eman Putra


Kau pergi jua
Dari hidupku
Kini sendiri
Di hari-hariku
Pulang ke dakapanku
Aku ingin kau selalunya di sini
Hanya hadirmu bisa menyatukan masa kita berdua

Kau pergi jua
Dari hidupku
Kini sendiri
Di hari-hariku
Pulang ke dakapanku
Aku ingin kau selalunya di sini
Hanya hadirmu bisa melenyapkan segala sunyi di sini
Pulang ke dakapanku
Aku ingin kau selalunya di sini
Hanya hadirmu bisa menyatukan masa kita berdua
Pulang ke dakapanku
Aku ingin kau selalunya di sini
Hanya hadirmu bisa melenyapkan segala sunyi di sini
Kau pergi jua
Kau pergi jua
Kini sendiri di hari-hariku
Kini sendiri di hari-hariku

Posted on Thursday, January 30, 2014 by Farhan BoombastiC

2 comments