Monday, 28 August 2017




Generasi Negaraku
(Lagu Tribut Khas Untuk Atlit, Pejuang Negara & Generasi Muda Negara bersempena Bulan Kemerdekaan Kali Ke-60)

Komposer    : Farhan Boo/Khairul Daniel
Lirik             : Farhan Boo, Ivy Insui, Anisah , Teh Wei Wen & Vikneswaran
Penyanyi      : Farhan Boo, Neng Nazirah, Anis Athilah, Meor & Vikneswaran
Gubahan & susunan muzik: Khairul Daniel @KDRecord
Official Videographer: Zahid @Kalissik Studio & Muhammad Zaid @Zabigraphy
Producer: The Aiskacang Music Studio




(Intro)
“Sudah 60 tahun merdeka,
Berdiri teguh kita di sini
Marilah kita semua bersama
Menggenggam semangat yang kian membara” (Farhan)


(Verse)
Aku cuba melangkah (Meor)
Mengejar cita-cita
Aku takkan putus asa


Aku berdiri di sini (Neng)
Penuh rasa bangga
Malaysiaku terus maju




(Pre Chorus – Farhan)
我们不必害怕
Wo men bu bi hai pa
(Jangan kita gentar)

我们不可退缩
Wo men bu ke tui suo
(Jangan kita mengalah)

因为我们 是未来的
Yin wei wo men Shi wei lai de
(Kerana kita semua adalah bakal)

Generasi Juara Yeah!


(Chorus)
Kitalah Generasi Negaraku (Anis)
Yakinlah pada diri kita mampu (Neng)
Bangkitkanlah oh semangatmu (Farhan)
Jangan pernah luntur


Kitalah Generasi Negaraku (Meor)
Percayakanlah diri kita juara (Anis)
Semarakkan oh namamu (Neng)
Di persada dunia yeah
Oh Generasi Negaraku (Farhan)



 (Rap Tamil – Vicky)
Keluda Keluda Nanba solvethey konjum nindre
(Dengarlah wahai rakan taulan)

Veliyel varnam varey
(Walaupun warna kulit kita berbeza)

Ollukkul rattham ondre
(Namun warna darah dan dalaman kita semuanya serupa)

Malaysia naatin uyir porali endru kuure
(Kitalah pejuang negara yang sejati)

Naam thalai murhey
(Kitalah generasi)

Vetri thalai murhey
(Generasi yang berjaya!)



(Pre Chorus Dusun) – (Anis)
Kada Tokou
(Jangan kita gentar)

Kada Tokou Podosi
(Jangan kita takut)

Tuu Yaton Nopo Ti
(Kerana kita semuanya)

Nga Sukod Takawas
(Generasi Juara yeah!)
(Chorus)
我们都是国家的未来栋梁
Wo men dou shi guo jia de wei lai dong liang
(Kitalah Generasi Negaraku)

相信自己拥有无限力量
Xiang xin zi ji yong you wu xian li liang
(Yakinlah pada kekuatan diri)


士气饱满 永不退缩
Shi qi bao man Yong bu tui suo
(Semangatku berkobar-kobar, pantang mengalah selamanya)

成功就在手中
Cheng gong jiu zai shou zhong
(lalu menggengam kejayaan yang pasti)



Kitalah Generasi Negaraku (Neng)
Percayakanlah diri kita juara (Anis)
Semarakkan oh namamu (Meor)
Di persada dunia yeah



(Chorus – Semua Penyanyi)
Kitalah Generasi Negaraku
Yakinlah pada diri kita mampu (Yakin Pada dirimu)
Bangkitlah oh semangatmu (Oh)
Jangan pernah luntur
Kitalah Generasi Negaraku
Percayakanlah diri kita juara (Kita Juara)
Semarakkan oh namamu
Di persada dunia yeah
Oh Generasi Negaraku!


Produksi “Generasi Negaraku” bersempena Bulan Kemerdekaan Malaysia kali ke-60
&
Tribut Khas untuk Atlit, Para Pejuang & Generasi Muda Negara

Director:
Farhan Boo

Vice. Director:
Zahid Ibrahim

Official Videographer & Editor:
Zahid Ibrahim @Kalissik Studio
Muhammad Zaid @Zabigraphy

Audio & Music composition:
Khairul Daniel @KDRecord

Song composition & Lyric:
Farhan Boo/ Khairul Daniel

Producer:
The Aiskacang Music Studio

Vocalists:
Neng Nazirah
Meor Mohamad Sollehuddin bin Abd Rani
Anis Athilah
Farhan Boo
Vikneswaran Eiamurgu
Props & logistic:
Ariff Steady
Atan Brown Coffee
Aiman Thumb

Casts:
Kisamtry
Arvindran Nagasparan
Neng Nazirah
Anis Athilah
Vikneswaran Eiamurgu
Aiman Thumb
Meor
Yugendran
Syamin Rozi
Sya Suhaimi
Adziim The Great
Ariff Steady
Atan Brown Coffee
Zahid Kalissik

Sponsored by:
Hawwana Hasanah Fashion – Exclusive Handmade Apparel
Kalissik Studio
Zabigraphy

Special Thanks:
Universiti Putra Malaysia
Perbadanan Putrajaya
Ombak Exclusive - Printing & Services




#GenerasiNegaraku #Negaraku #NegarakuSehatiSejiwa


Posted on Monday, August 28, 2017 by Farhan BoombastiC

No comments

Thursday, 12 November 2015

Najwa - Satu 

[Verse 1]
Dulu kita tiada beza
Hanya seperti manusia biasa
Yang ditakdir jatuh cinta
Jatuh cinta pandang pertama
Tak kusedar entah mengapa
Kita semakin jauh berbeza
Kau tinggalku begitu saja
Dan hilang dari depan mata

[Chorus]
Berikan aku satu peluang
Peluang untuk mencintaimu
Berikan aku satu peluang
Peluang untuk merinduimu
Sekali lagi
Ho oh oh 
Sekali lagi Ho oh oh

[Verse 2]
Adakah engkau lupa
Saat pertama kita jatuh cinta
Senyum tawa sedih duka
Kita lalui bersama

*Ulang Chorus

[Bridge]:
Sekali lagi Ho oh oh x4
*Ulang Chorus

Adakah engkau lupa
Saat pertama kita jatuh cinta
Senyum tawa sedih duka
Kita lalui bersama


Kami on the way nak cover lagu ni, dalam proses recording, dengarkanlah nanti =) nice song!



Posted on Thursday, November 12, 2015 by Farhan BoombastiC

No comments



Faizal Tahir - Sayang

[Verse 1] Tiada yang lebih terindah Selain kita Kau dan aku bersama Biarku sentuh dan rasa Kasih yang mesra Hanya kita yang tahu Tenang memandang wajah yang lena Tuhan selalu dengan mu
[Chorus]
Sayang Tidur saja sayang Lupakan saja yang semalam Tidurlah mimpi indah Oh Sayang Tidur saja sayang Setia disini ku menjaga Tidurlah Kaulah segalanya Sayang Kaulah segalanya Sayang
[Verse 2] Waktu dan usia berlalu Saksi padamu Dewasa dan sempurna Setiap air mata mu Hancur hatiku Mahu kau senyum selalu Biar luka diubat di waktu Tuhan selalu dengan mu
[Bridge] Selamanya kau bidadariku Takkan pudar senyumanmu yang pertama Selamanya tetap kau sempurna Sayang Sayang


Lagu yg berkonsepkan akustik, memang best lagu ni. Layan je utk tidur, inshaallah kami nak try cover lagu ni nanti =) nice song FT, best!

Posted on Thursday, November 12, 2015 by Farhan BoombastiC

No comments

Sunday, 25 January 2015



Assalamualaikum semua pembaca blog ni, sudah lama tak update pasal tips-tips yang berkaitan dengan sukan renang. By the way, selamat tahun baru 2015! hmmm dah dekat nak habis bulan satu baru nak wish.. =)

Ok, entri ini akan menjelaskan tentang persediaan yang rapi anda semua yang berkeinginan untuk belajar berenang. Persediaan dari segi mental dan fizikal ternyata amat penting dan hal ini mestilah dititikberatkan oleh sesiapa sahaja yang ingin belajar berenang!


1. Pemikiran Awal atau Mind Set
Pada awalnya, mesti ramai yang takut dengan air, lebih-lebih yang mana ada pengalaman buruk dengan sukan ini. Lemas antara perkara yang seringkali disebut oleh sesiapa sahaja yang tidak mempunyai ilmu tentang sukan renang dan sekaligus membuatkan seseorang itu hilang keyakinan dan minat untuk terus belajar.

Tidak dapat dinafikan lagi bahawa ramai yang berpendapat sukan ini hanya untuk orang-orang yang mahir berenang sahaja. Namun, sukan renang ni banyak sangat benefitnya, jangan sia-siakan peluang yang ada untuk terus belajar. Bak kata org tua-tua, mental kena kuat la kalau nk belajar sesuatu yang mencabar, indeed renang ini tidak membahayakan fizikal, maknanya injuries anggota badan tu memang kurang, tapi risikonya adalah mengalami kekejangan otot (kalau air kolam terlampau sejuk dan warming up tidak dilakukan/tidak dilakukan dengan betul) dan lemas.

2. Kewangan
Ramai juga yang berpendapat sukan ini memerlukan duit yang banyak dan sukan renang juga dikatakan sebagai sukan yang agak mahal/expensive dimana banyak keperluan yang perlu disediakan seperti goggle, swimming trunks/outfit dan bayaran untuk memasuki kolam renang awam/swasta untuk setiap kali masuk/entry. Pada pandangan saya pula, tidak ada masalah untuk laburkan sedikit wang untuk permulaan kerana keperluan renang seperti pakaian renang dan goggle boleh bertahan lama jika dijaga dengan rapi. So, why not laburkan wang untuk perkara yang berfaedah. Untuk belajar dengan coach/jurulatih professional, bayaran untuk belajar berenang juga agak mahal, dianggarkan RM 150-RM300 untuk 10-12 kelas, jadi averange-nya RM lebih kurang RM15-rm20 untuk setiap satu kelas/sesi latihan. Hmmm, kalau nak cuba boleh, pengalaman saya jadi coach pun customer still bayar at least rm 10 untuk satu kelas, itu paling murah lah.

3. Malu atau Segan
Malu atau segan juga merupakan salah satu faktor utama bagi orang-oranf yang nak belajar tapi rasa malu dan segan tu sama rata. Untuk zaman sekarang, tempat belajar berenang memang banyak. Untuk kaum wanita pula, boleh try cari coach wanita, memang digalakkan 200% lah agar cari coach wanita supaya sesi pembelajaran lebih selesa & efektif. Yang laki-laki jangan cari coach wanita pula nak menggatal, coach laki-laki yang gagah perkasa ramai lagi, haaaa cuba cari dan belajar. Kalau rasa segan & malu, try ajak kawan-kawan untuk belajar sekali, kalau ada geng, baru best kan =)


Jadi, sajalah nak share apa permasalahan yang selalu orang hadapi bila nk belajar renang. I mean, jangan risau, kalau nk belajar go on je. Don't worry, at least kalau dah reti berenang, on weekends, cuti-cuti ke, pergi pantai ke, boleh riadah dgn swimming. Lagi satu, kalau dh pandai berenang, keselamatan diri, dan juga kselamatan kawan-kawan.adik-beradik juga terjamin~

Kalau ad sebarang pertanyaan ataupun komen, dialu-alukan untuk tgglkan mesej anda di ruangan komen bawah, Tq, Chowww

Posted on Sunday, January 25, 2015 by Farhan BoombastiC

3 comments

Wednesday, 19 November 2014


Assalamualaikum & selamat sejahtera kepada semua pengunjung blog, aku nak share sikit pasal lagu original band aku yang nyanyikan, lagu ni digubah oleh Saudari Hazwani Hussin yang berjudul "Warkah Buat Kekasih". Lagu ini relax relax je, kalau sudi dengar-dengarkanlah dan komenlah apa yang patut ^_^! Terus menyokong kami, inshaallah ada beberapa buah lagu lagi yang bakal menyusul selepas ini. Semua ni pun sebab suka-suka, minat dan hobi masa lapang. Terima Kasih kepada felo Kolej aku iaitu Saudara Khairul Daniel yang juga mempunyai bakat dalam menggubah lagu dan menyanyi. So, listen and enjoy our music! =)


Original song composed by Hazwani Hussin

Vocal & Lirik: Ais Kacang Band
Susunan & gubahan muzik: KDRecord

Kimi Jamai - Vocal

Farhan Boo - Vocal & Video Editor

Aiman Thumb - Vocal 

Iman Putra - Vocal & Guitarist

Lyric:

[Verse]
Ku Tuliskan Warkah
Buat Dirimu
Kasih Dengarkanlah
Fahamilah



Ku Karang Warkah Ini


Dari Puitis Lagu
Cinta Untuk Kamu
Pemilik Jiwa



[Rap]


Saat Pertama Kali Ku Melihat Dirimu
Jiwaku Rasa Tidak Tenang Dan Tidak Menentu
Apa Yang Ku Rasa
Indah Dalam Sukar
Apa Yang Ku Tahu
Gelap Dalam Gelita



Bibirku Kelu Dan Tidak Mampu Berbicara


Ke Mana Saja Ku Pergi Wajahmu Di Mana-mana
Apa Yang Ku Rasa
Ku Mahu Dirimu
Apa Yang Ku Tahu
Ku Bahagia Denganmu




[Chorus]


Aku Mahu Kamu Tahu
Aku Cinta Diri Kamu
Sepenuh Jiwa
Jua Raga



Namun Aku Terpaksa Mengaku


Ku Turut Rasa Risau Akan
Hilangnya Dirimu



[Verse]


Berjanjilah Dengan Ku Sayang
Kau Tak Akan Pergi
Dari Hidupku
Ku Tak Mampu Tanpamu



[Rap]


Berjanjilah Dengan Ku Sayang
Kau Tak Akan Pergi
Dari Dari Dari Dari Hidupku
Ku Tak Mampu Tanpamu



[Chorus]


Aku Mahu Kamu Tahu
Aku Cinta Diri Kamu
Sepenuh Jiwa
Jua Raga



Namun Aku Terpaksa Mengaku


Ku Jua Rasa Risau Akan
Hilangnya Dirimu

Berjanjilah Sayang
Kau Akan Terus
Di Sisiku
.
.
.
.
.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posted on Wednesday, November 19, 2014 by Farhan BoombastiC

No comments

Tuesday, 18 November 2014

Salam semua, dah lama tak update blog ni. By the way, ramai yang tertanya-tanya mengenai gaya bebas ataupun dikenali sebagai freestyle/front crawl dalam Bahasa Inggeris.

Dalam pertandingan renang, acara gaya bebas sebenarnya bebas untuk para perenang menggunakan apa jua gaya renangan dalam acara tersebut. Jangan hairan jika ada perenang yang menggunakan gaya kupu-kupu/breast stroke untuk acara renang gaya bebas dalam pertandingan. Namun, tidak dapat dinafikan lagi bahawa freestyle/front crawl adalah gaya renang yg paling laju antara semua gaya renang yg diiktiraf.



Ni la gaya bebas ataupun front crawl










Untuk gaya bebas, kelajuan renangan bergantung kepada kekuatan pedal kaki seperti motorboat. Kedua-dua belah tangan digunakan untuk mencengkam air bagi menghasilkan momentum dengan menolak seluruh badan ke hadapan.

Lihat gambar-gambar di atas yang telah dipaparkan untuk gambaran yang lebih jelas.

1.Tapak tangan & jari jemari
Tapak tangan tidak perlu terlalu melengkung sehingga berbentuk huruf "C". Hanya sekadar cukup untuk mencengkam dan menarik air untuk menghasilkan momentum. Jari-jemari mestilah dirapatkan agar tiada air yang terlepas dari cengkaman ketika melakukan renangan gaya bebas.

2. Tangan
[semasa di dalam air]
Tangan anda mestilah lurus ke hadapan, dan anda perlu mencengkam air di bahagian paling hadapan seterusnya menarik air yang dicengkam ke belakang, melalui sisi badan, dan seterusnya menghasilkan momentum air untuk menolak badan ke hadapan. Ada juga pattern tangan yang anda boleh lakukan dengan melakukan tarikan bentuk huruf "S" untuk menghasilkan tolakan.


[semasa atas permukaan air]
Setelah melakukan tolakan di bawah air, kini tangan anda akan diteruskan di permukaan air. Untuk teknik di atas permukaan air pula, tangan anda perlulah dibengkokkan di bahagian siku dengan 90 darjah dan seterusnya meluruskan tangan ketika tangan hampir masuk kembali ke dalam air.




3. Kaki
Untuk bahagian kaki pula, kayuhan kaki mestilah konsisten dan stabil. Tidak perlu menggunakan kekuatan yang banyak kerana jika kaki lebih rileks, lagi banyaklah kayuhan yang dapat dilakukan. Ingat, kayuhan yang bagus adalah rileks, konsisten dan stabil, maksudnya di sini setiap kayuhan mempunyai momentum yang sama serta kekuatan yang digunakan. Lagi banyak dan pantas kayuhan kaki, lagi pantas renangan ini selain daripada bantuan tangan yang turut membantu untuk menghasilkan momentum dalam air. Sila lihat gambar di bawah:





Untuk sebarang maklumat lanjut boleh terus ajukan sebarang pertanyaan dan persoalan di ruangan komen di bawah. Sekian, terima kasih!

Posted on Tuesday, November 18, 2014 by Farhan BoombastiC

2 comments

Saturday, 25 October 2014



Putra Canselor Carnival (4th PCC): Youth On The Move! adalah satu PROGRAM inisiatif sendiri para pelajar Kolej Canselor yang akan dijalankan buat kali keempat dengan kerjasama Pihak Pengurusan Kolej Canselor dan Bahagian Hal Ehwal Pelajar, UPM yang menyatukan pelbagai pertandingan dan aktiviti menjurus kepada pembentukan dan pembinaan sahsiah masyarakat yang cemerlang dan seimbang. Bertemakan“Youth On The Move!”,karnival ini berkemampuan untuk menyeru masyarakat pelbagai lapisan dalam mengamalkan gaya hidup yang sihat bagi keperluan fizikal dan mental yang bermula seawal usia kanak-kanak serta menjadikan golongan belia sebagai agen perubahan masyarakat yang menyumbang bakti kepada negara.Pelbagai jenis aktiviti yang meliputi aspek fizikal, mental, intelek, rohani, dapat menjadikan karnival ini versatil agar dapat memenuhi permintaan warga Universiti Putra Malaysia, dan juga penduduk Serdang, dalam pelbagai aspek. Karnival ini juga secara tidak langsung akan menyentuh aspek kemahiran Insaniah yang ingin diterapkan secara holistik.
Pengisian Aktiviti & Pertandingan
Putra Canselor Carnival (4th PCC): Youth On The Move!

Canselor Futsal Kickoffs
Grand Canselor Takraw Tournament
Forum Perdana: Share & Cure
Malam Cinta Allah & Rasul
Bitstrip Challenge!

Canselor Chess Tournament: Chess It Out!
Canselor Story Telling: Small Voice, Big Story!
Canselor Children Art Attack!
Battle Of The Band: We Dare You!

Malaysian Home Run (Explorace 1 Malaysia)
Mighty BUSINESS Mind!
CAREER Newsletter
Youth Top Motivator

Putra Mini Games
-Giant Bubble
-Pameran Haiwan
-Tarik Tali
-Putra Fitness Challenge


Charity Mission: PROGRAM Bersama Anak Yatim "Seikhlas Budi"
Charity Mission: Let’s Donate! Show Your Concern!
Charity Mission: Le’ Tour De UPM

 Gerai Jualan: Makanan, Barangan Kering, Mini Games, Gerai Jualan Pelajar
 


 
 

Nantikan & Sertai PCC pada November ini!

Tarikh Karnival

14, 15, 16 November 2014

Bertempat Di

Kolej Canselor
Universiti Putra Malaysia

Untuk sebarang maklumat & pertanyaan mengenai Putra Canselor Carnival (4th PCC): Youth On The Move! boleh menghubungi

Muhammad Syafiq Farhan Boo Bin Omar Boo 
017-4699251
Pengarah 4th PCC

Auf Iylia Bin Sarbani
010-5425892
Timbalan Pengarah 1 4th PCC


Syamin Syazwani Binti Rozi
013-380 1597
Timbalan Pengarah 2 4th PCC

Jemputlah kawan-kawan semua memeriahkan lagi Karnival ini! Percuma! Hanya datang dan nikmati kemeriahan karnival ini!


Posted on Saturday, October 25, 2014 by Farhan BoombastiC

No comments