Monday, 29 July 2013




Assalamualaikum dan salam perpaduan. Minggu lepas Kimi (member aku yg aku kenal time Asasi dulu and kami dah dok nyanyi bersama-sama dekat 2 tahun dah) dtg rumah aku sebab nak praktis nyanyi sikit, lagipun kami tgh cuti semester, so rumah pun dekat-dekat , why not jumpa-jumpa praktis-praktis sikit vokal. Minggu lepas kami decide la nak buat lagu hyper act -Hanya Aku, tapi aku x pernah dengar lagi so kami try rekod.....sumbang terokkk haha dengan tempo semua out ! So, kami bercadang la balik praktis-praktis dulu...nanti rekod lain. 


Lepas seminggu camtu, masih x hafal-hafal lagi lirik...sebab bulan posa kan, kering tekak kalau nk nyanyi banyak sangat, praktis sikit-sikit ...then Kimi pun dtg rumah aku sekali lagi. Disebabkan kami tidak mempunyai apa-apa alat teknikal (mic/recorder) dan sebagainya untuk rakam...kami ambik kamera milik Iman Syippo la...yang buat parodi Ongbak Rindu tu..kimi ni abang dia , dua-dua artis femes la haha. Jadi, kami try la jugak rekod....dalam 2-3 try, maka siaplah cover lagu Hanya Aku ni, walaupun tak banyak editing, kami maintain bagi video tu simple sudah =D. Kalau sudi dengar-dengar la cover kami, komen la sekali kat youtube tu, kasi kritikan membina sikit macam mana nak improve sebab kami nak bergiat aktif balik nak naikkan nama kumpulan kami iaitu ABC Ais Kacang ! 


Rasanya sampai saja...kalau ada apa-apa request lagu nk buat ke, kami consider tgk mampu buat ke tak haha...sebab kami ni jarang dengar radio...so tak tahu sangat lagu-lagu baru yang boleh buat cover ! Jadi, jangan lupa memberi komen dan kritikan membina yg tidak terlalu pedas (takut) terhadap cover kami =) Salam and Good Bye ! ^___^


Nak follow blog Kimi Retis sila tekan link - http://kimijamai.blogspot.com/

Posted on Monday, July 29, 2013 by Farhan BoombastiC

2 comments

Saturday, 27 July 2013




Assalamualaikum & annyeonghaseyo (ntah betul ke tak haha) tuk semua pembaca blog paling kebaboombastik ni =D. Hari ni malas nak tulis bebanyak so nak tunjuk sikit la life aku kat universiti camna. Memang kalau ada teman-teman, kawan-kawan yang chill-chill, happy happy baru bermakna hidup ni. Ok, first sekali ramai kengkawan pompuan kelas aku ni minat ngan Running Man la, Kpop la haha (mungkin termasuklah diri anda yang sedang membaca ni). Aku tak minat sangat Kpop tapi ada la layan gak sebab ada kawan-kawan aku dulu masa time asasi UiTM suruh aku tengok drama kpop time-time boring...aku pun try la tengok cerita dia, 1st thing pasal aku, aku takkan judge benda yang ak x pernah tgk. So, why not aku tgk dulu and nak find out pasai pa yang semua pompuan dok minat Kpop and K dramas ni. Cerita first aku mula-mula tengok ..Gumiho, lebih kurang cam Kyuubi Naruto tapi dia lawa banyak la hahaha ...bagi aku not bad la, baru la aku paham pasai pa pompuan suka dengan korean ni hmm, tapi kekadang melalaikan gak, no offence. Tapi, apa-apa pun aku nak cerita pasai baju running man yang kami beli ramai-ramai. Sekali lagi, aku x layan sangat Running Man (bukan saja Running Man, Kpop, K Dramas...basically aku ni not a very fanatic fan towards any movies or dramas) sebab aku busy sikit kat kolej, laptop aku ni buka tuk main fb kejap, dan kebanyakkannya buka untuk buat assignments...selalunya aku akan libatkan diri dalam aktiviti kolej/kokurikulum so memang no time nk layan apa-apa movies or dramas. Memandangkan gadis-gadis kelas aku ni nak tempah baju runningman melalui online...aku pun cakap NAK dengan spontan ja...x fikir panjang, lagipun rm25 sehelai, boleh la pakai gi jalan-jalan haha. So, aku ambik kaler biru, sama ngan member aku yang bernama Amirul Syafiq ni...dia abang Lang Tesl kelas kami, kalau korean orang panggil Hyung...ceh x boleh blah hahaha...dia selalu cakap dia awet muda walaupun dia tua 2 tahun pada aku hehe. Baju tersebut sampai lebih kurang dalam beberapa minggu la ( x silap aku 1-3 minggu kot) lupa hehe. Overall, cantik gak la baju ni siap ada tag nama sendiri kat belakang baju yang boleh ditarik dan ditampal balik. Kiranya cam Running Man betul la leh tarik-tarik bagai haha...quite creative and interesting.




Ni dia, Amirul ataupun Am dengan bangganya menggayakan baju runningman beliau bersama-sama  penyanyi Nasyid Interkolej (KPZ) Syakir (member Anep Ensem) ngan Anep Ensem (yg sebelah kanan Am)..gabungan mantop antara kpop ngan nasyid haha....stylo sungguh baju penyanyi nasyid Kolej Pendeta Zaba, UPM. Gambar sebelah kanan menunjukkan nama Amirul dalam bahasa korea...hmmm dah boleh jadi kpop star dah Am ni haha.


Time ni aku bertugas sebagai ahli jawatankuasa Festival Nasyid UPM....aku jadik cameraman, ketua unit hadiah dan cenderamata, and runner...hmm sesuai la pakai baju runningman sebab jadik runner event..penat berlari-lari dalam dewan besar tu.



Gambar yang ni pulak time lepak-lepak kat Padang kawad UPM. Diorang semua suruh pakai baju runningman ramai-ramai nak ambik gambar , sambil berlari-lari dengan girangnya di sekitar padang kawad mcm bebudak -.- Yang tak boleh blah, disebabkan tag nama kat belakang tu boleh ditarik dan ditampal balik...so last-last sebelum balik diorang semua masih tak berjaya tarik yang aku punya lagi, so diorang decide semua pakat-pakat serbu kejar aku sampai dapat tarik tag nama aku....yang pompuan mmg aku tinggal jauh ...aduhhhhh aku lari lintang-pukang gak sebab ada hyung yang bernama Am ngan Amet kejar aku habis-habisan, last-last aku mengalah je la...haha

Muka-muka bebudak yang gembira dan girang sepanjang zaman


Pose yang ternyata memikat hati para manusia di seantero dunia





Gambar last ni paling boombastik la bagi aku..haha. Kenang-kenangan kan, kehidupan di universiti ternyata lebih bermakna jika kita pandai mencipta kenangan bersama-sama dengan kawan-kawan yang sedia ada. =D


Rasanya sampai di sini saja, mana tau lain kali kengkawan aku ni masuk sekali program TV Running Man gi lari-lari sekali haha. All in all, salam and goodbye =)

Posted on Saturday, July 27, 2013 by Farhan BoombastiC

16 comments

Friday, 26 July 2013

Beriftar Bersama Geng-geng Utagha Yang Macho & Ensem Belaka



Assalamualaikum kawan-kawan, sahabat-sahabat sekalian. Ni nak cerita sikit aku ngan kawan-kawan UPM yang tinggal kat Kedah ...ada yg dtg dari Jitra, Sik, Penang pun ada sorang hehe.. berbuka posa kat Seoul....Seoul? Korea ka? haha tak, Kami berbuka kat Taman Seoul (Seoul Garden). Kalau kat rumah memang makan sikit hehe...tapi bila dah ada kengkawan yang pelahap tahap macam dinasaur semua, maka aku pun terikut la sekali nak makan puas-puas...mana taknya dh lebih kurang rm 30 satu kepala. Seminggu sebelum tu memang kami semua nak plan berbuka sama-sama kat Penang, tapi tak sure la nak singgah kedai mana. Ingat mula-mula nak singgah steamboat tepi pantai tapi taktau la kedai mana yang sedap and berbaloi harganya. Memandangkan aku pernah makan kat kedai ni, so aku suggest la makan kat Seoul Garden, Gurney. Semua kata Okay, ON, canggak lagi...pi tempah meja awal-awal dalam pukul 6 ptg, lepak-lepak tepi pantai depan Gurney tu, ambik-ambik angin kejap,dalam pukul 7 ptg semua dah tak sabar nak ready berbuka. Dalam masa beberapa minit saja kami cedok cedok lauk-pauk yang nak dimasak, dimakan, memang penuh meja kami dengan makanan yang nak dilahap hahaha. Tapi solat tetap solat, kami gilir-gilir gi solat Magrib, masa aku solat pun dah sengkak habis perut....relax relax kejap pastu sambung makan haha...


Ni Abang Long Tesl kat kelas kami, nama dia Amir Amet, x lama lagi dia dah nak kawin la tu hehe
(yang belakang takyah ambik tau pun xpa, ignore him)




Nama dia Asyraf atau Acap, dia student paling pandai paling power kat kelas kami, pompuan pun kalah woo pointer hahaha




Ni artis femes and hot sentap UPM , nama dia Kimi Jamai, suara dia bagaikan suara emas...mana taknya artis kan , x mampu la nak jadi cam dia hehe
(lawat-lawat la blog dia, dia yg ajaq aku main blog ni - http://kimijamai.blogspot.com/)




Haaa ni member yang memang asal Penang, nama dia Fadli, orangnya tough dan fit, pandai pulak tu, dia kata dia single, untung sapa dapat dia hehe



Ni coursemate aku, nama dia Zahid. Dia pemain tegar Kalistenik, sukan yang menggunakan berat badan (pumping, sit up ETC) badan dia still maintain cam Sazali Samad walaupun dah bantai berpinggan-pinggan makanan kat Seoul Garden


Ni aku pun tak kenal la sapa dia ni bajet ensem betoi walaupun hakikatnya dia memang ensem...just kidding hehe (muka bajet sambil ambil gambar sambil makan aiskrem) 




Rasa-rasa tu saja tuk post ni, saja nak share-share. Kalau ada yang berkenan dengan mana-mana jejaka ensem kat atas tu bagitau ja, benda boleh bawa berbincang haha. Kalau ada sesapa yang nak belanja nak beriftar nak berbuka sekali dipersilakan, kami akan cuba dengan sedaya upaya untuk menolong anda untuk menghabiskan segala makanan yang disediakan hehehe =) Sekian, salam and goodbye ~

Posted on Friday, July 26, 2013 by Farhan BoombastiC

5 comments

Wednesday, 24 July 2013


Lelaki pemikirannya simple, Perempuan pemikirannya sangat complicated?

Betul, pengalaman aku menjadi seorang lelaki memang aku sentiasa berfikiran simple, tidak ada stress stress, wat relax, wat peace jer. Namun, sepanjang aku hidup selama 20 tahun, memang tidak dinafikan bahawa cara pemikiran lelaki dan perempuan amatlah berbeza daripada pelbagai aspek. Memandangkan aku pernah belajar pasal subjek linguistik & pengajaran bahasa kedua (inggeris), aku telah mempelajari banyak perkara-perkara mengenai perbezaan penggunaan bahasa/cara berkomunikasi antara lelaki dan perempuan =D

1. Lelaki simple, perempuan lebih complicated?
Lelaki seringkali dianggap lebih tidak memahami dan tidak terlalu kisah dengan apa yang berlaku. Memang tidak dinafikan bahawa inilah lumrah sifat lelaki. Biarpun status FB lelaki seringkali diadu dan dimaki kerana tidak memahami isi hati para wanita, namun jika kita mempelajari subjek yang berkaitan dengan komunikasi, kita akan faham bahawa mereka sememangnya hanya berfikiran secara simple. Diberikan soalan A, maka yang dijawabnya pun A. Lelaki tidak akan berfikiran terlalu panjang, beremosi berbulan-bulan hanya kerana satu konflik. Kalau bergaduh, lelaki lebih gemar untuk settlekan face to face, minta maaf, bersalaman then settle,. Sebab memang itulah cara lelaki yang mempunyai egonya yang tersendiri. Lelaki amat pentingkan persahabatan namun dalam soal percintaan, perempuan dikatakan lebih mementingkan ia berbanding dengan lelaki. 

Wanita ataupun perempuan pula amat berbeza dengan lelaki, secara fizikal mahupun secara mental..(memanglah). Perempuan seringkali dikatakan bahawa fikiran mereka amat sukar difahami. Perempuan lebih pentingkan relationship ataupun hubungan sesama manusia lebih-lebih lagi dalam soal percintaan. Selain itu, perempuan lebih mementingkan hubungan percintaan yang mereka miliki berbanding dengan lelaki. Jika mereka sms "dah makan?" kepada pakwe mereka, mereka menjangkakan jawapan yang bukan sahaja menjawab persoalan mereka, malahan juga jawapan yang lebih panjang dan juga yang boleh menaikkan semangat cinta serta lebih mengeratkan hubungan cinta mereka. Sebab tulah lelaki yang pandai mengayat berbunga-bunga perempuan memang senang jatuh hati hehe. Tidak dapat disangkal lagi, perempuan sifatnya lemah-lembut dan perlukan teman ataupun rakan-rakan untuk mereka meluahkan isi hati mereka. Seringkali beremosi dan memerlukan tempat untuk meluahkan perasaan (untuk zaman sekarang, FB Twitter Blog sudahpun menjadi rakan untuk luahan isi hati mereka hahaha) . Contoh yang paling simple adalah penulisan diari/blog, boleh dikatakan majoriti manusia yang gemar menulis diari ataupun blog adalah wanita berbanding dengan lelaki. Perempuan lebih penakut sifatnya dan sebab itulah apabila berlakunya konflik, mereka tidak yakin ataupun berani untuk face to face untuk settlekannya seperti lelaki. Mereka lebih gemar meng-update status-status FB dan twitter yang menunjukkan mereka beremosi, marah, maki-maki dan buat-buat berani untuk settlekan konflik tersebut. Sangat complicated but inilah hakikatnya.







2. Pilihan Leksikal/Perkataan


  • Lelaki: lebih suka menggunakan pilihan leksikal yang lebih mudah. Contohnya, lelaki mengkategorikan semua warna seperti Margenta & Strawberry dalam kategori Pink sahaja. Lelaki juga lebih cenderung kepada penggunaan perkataan yang lebih memberikan sifat kelakian seperti kuat, hebat, bertenaga.
  • Perempuan: Lebih gemar menggunakan pilihan leksikal yang lebih esklusif seperti Larvender, Orchid & Grape walaupun semua warna tersebut dalam kategori Purple. Perempuan pula lebih cenderung kepada penggunaan perkataan yang lebih memberikan sifat keperempuanan seperti comel, ayu, cantik, lemah-lembut.



3. Soalan tag & tujuan soalan ditanya
"Comel kan? kan? kan? " . "Hensem giler kan mamat tu? "It was interesting, isn't it?"


  • Perempuan ternyata lebih gemar bertanyakan soalan tag hanya bertujuan untuk mendapatkan perhatian daripada orang lain. Soalan tag lebih jarang digunakan oleh lelaki berbanding dengan perempuan.
  • Soalan biasa pula seringkali ditanya oleh perempuan untuk tujuan mendapatkan jawapan atau penjelasan yang lebih lanjut, manakala lelaki ternyata lebih gemar bertanyakan soalan bukan untuk mendapatkan jawapan sebaliknya untuk menarik perhatian orang ramai. Lelaki dikatakan lebih gemar bertanyakan soalan yang akan disertai dengan cerita/penjelasan yang panjang terlebih dahulu sebelum mengemukakan soalan manakala perempuan akan terus bertanyakan soalan yang tidak difahami.


4. Intonasi dan penggunaan kata penguat (seperti sangat, amat etc)


  • Perempuan dikatakan suka 'melebih-lebihkan' intonasi mereka semasa bercakap dengan orang lain. Hal ini mungkin disebabkan mereka takut bahawa orang lain tidak memberi perhatian kepada mereka. Dalam pada itu, kata-kata penguat seperti amat, sangat, paling dan sebagainya turut menjadi pilihan perempuan untuk lebih menggunakannya semasa berkomunikasi berbanding dengan lelaki.
5. Kesilapan tatabahasa ataupun penggunaan perkataan semasa berkomunikasi

  • Lelaki ternyata lebih tidak kisah untuk melakukan sebarang kesilapan tatabahasa mahupun penggunaan perkataan semasa berkomunikasi. Mereka tidak terlalu kisah dengan persembahan diri ketika berkomunikasi. Lelaki juga lebih gemar dengan topik yang lebih maskulin yang hanya sesuai dalam kalangan mereka sendiri.
  • Kajian daripada tokoh yang bernama Trudgill(1983) berkata bahawa perempuan lebih berhati-hati dalam penggunaan tatabahasa dan perkataan supaya persembahan diri mereka ketika berkomunikasi adalah lebih baik dan memuaskan. Biarpun suri rumah yang tidak mempunyai apa-apa pekerjaan, mereka masih menjaga segala percakapan mereka semasa berkomunikasi dengan orang lain. 
Well, tuan tuan dan puan-puan sekalian, saya rasa takat tu saja, kalau ada sebarang pertanyaan jangan segan-silu untuk komen =D Good byeee.




Posted on Wednesday, July 24, 2013 by Farhan BoombastiC

22 comments

Monday, 22 July 2013




Assalamualaikum & Selamat sejahtera kepada semua pembaca blog aku =) !

Alhamdulilah, masih bernyawa, masih bertenaga, masih berkobar-kobar semangatku untuk hidup! Syukur!
Apabila bercakap pasal Ramadhan, sudah tentu ia merupakan bulan yang mulia yang dinanti-nantikan oleh para Muslimin dan Muslimat di seantero dunia. Tidak dapat dinafikan, ganjaran yang diberikan oleh Sang Pencipta terhadap umat yang beribadah kepada-Nya pada bulan ini amatlah besar dan mewah yang tidak akan kita peroleh pada bulan-bulan yang lain. Selagi kita bernyawa, selagi itulah kita perlu bersyukur bahawa Ramadhan kali ni diharapkan bakal meninggalkan kesan dan impak yang besar dalam perubahan diri kita, Insha allah.

Namun, adakah hanya bulan Ramadhan sahaja kita membuat ibadah kepada-Nya? Apakah kita hanya sekadar bekerja 'part time' pada bulan Ramadhan untuk-Nya? Apakah para manusia hanya menunggu Bulan Ramadhan sebagai bulan untuk mereka terikat dan kembali kepada Islam walhal pada bulan-bulan lain kita seolah-olah dibolehkan untuk melakukan kemungkaran dan kemaksiatan?

1) Kalau bulan Ramadhan kita diberikan peluang supaya  beribadah, tanya balik diri kita:

"Dah cukupkah aku beribadat ni?"
"Beriya-riya nak sembahyang terawih...yang wajib dah settle? Solat Subuh tadi cam tengahari je baru solat...haiya"
"Hmmm....dah berbulan aku tak baca al-Quran ni..."

2) Kalau bulan Ramadhan kita diberikan dugaan dan ujian untuk menahan segala nafsu, lihat balik situasi kita:


  • "Alamak....sedar tak sedar aku dah beli nasi tomato, nasi beriyani, nasi lemak ayam berempah, koey teow kerang, ayam golek sploh hekor, nasi ambeng, cokodok, karipap, popia, agar-agar, bengkang,air kelapa, air sirap, air limau, ...arghh semua jenis lah. Padahal yang nak makan aku ngan kosmet aku Brad Pit je kat umah...hmmm nafsu-nafsu"

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • "Fewiittttt.....perghhhh Justin,,,wei Justin ko tengok tu! Awek tu..yang freehair tu perghh..." "Mana?Mana?" Balas Justin. "Tuuuuuu...yang pakai short pant tu, nampak tak?" Justin ternampak sambil mengangguk-angguk lalu geleng-geleng kepalanya :" haishhhh...Apa ni PSY....orang tengah puasa ni...respect la sikit, jangan dok tengok benda-benda yang bukan-bukan ok!!!!" PSY: "T_T k bro..."


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • "Wei  Ji Sung...ko ade rokok tak? Minta satu kalau ko ade."...."Nah" Hulurkan sebatang rokok sambil menghisap rokoknya dengan macho. "Ji Sung...aku nak tanya la satu bende ni...ko tak rasa bersalah ke kita merokok time-time posa ni?" "Hmmm...entahlah bro, aku chill je...malas ah nak pikir-pikir soal agama ni, lagipun kita kan muda lagi..ada mase punya nk taubat nnti...relax a, muda-muda ni kita enjoy kasi habis kasi terbaekk punye." Jawab Ji Sung dengan spontan. Rakannya Abdul Rooney hanya terdiam sambil menikmati keindahan merokok time bulan posa.


Seminggu kemudian, Ji Sung dimasukkan ke dalam hospital disebabkan penyakit kanser paru-paru. Terkejut bukan main kepalang lagi rakannya Abdul Rooney. Pengajarannya di sini, adakah kita pasti yang ajal tak akan menemui orang muda? Kalau betul-betul tak boleh berhenti merokok, cubalah terbaik untuk berpuasa di hari siang, nanti dah masuk waktu berbuka...hisap ler puas-puas.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • "Eh Eira.. you tengok ni...Hensemnyaaaaa vokalis kumpulan CN Biru tu....Jung YongHwa namanya awwwww muke die sweet sangat!! <3 <3" "Hmphhh!! dia tu boipreng I kot Shasha, memang sebulan bulan puasa ni I nak Layan Korean Drama yang ada die jeeeerrr 24/7..haaa I dah tengok Heartstring 999 kali, I nak pecah rekod la nk tengok kali yang ke-1000 <3 <3 !! " "Hek eleh Eira...dia bukannya kawin dengan you pun!! Xde Xde dia boipreng I Gak !! Hmphhh !"


Hmmmmmm....nampaknya ni juga dikatakan nafsu yang tak terkawal. Kesian YongHwa, banyak betul bini dia dari pelosok dunia, pelbagai bangsa,pelbagai agama pulak tu...1 Malaysia habis hahaha.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3) Bulan Ramadhan adalah waktu terbaik untuk kita berubah:


  • "Hmmmm...I tak sampai seru la nak pakai tudung....hmmm maybe next time okay =)?" 
  • "Wei Messi, jom terawih....taun lepas ko tak pernah pergi pun" "Malaslah wei...aku nak main dota ni ada game dengan member japgi...ko gi la sorang-sorang, esok aku teman"
  • "Ji Sung dah sakit tenat sebab hisap rokok....aku dah bertaubat dah....mungkin aku tak dapat berhenti secara mendadak...aku akan cuba berpuasa, aku akan cuba kurangkan merokok...berikanlah aku peluang" rintih Abdul Rooney


Well, maafkan aku jika ada contoh-contoh yang aku kasi mungkin terlalu merapu ke..terguriskan hati mana-mana pembaca ke, tapi hanyalah semua tu hanyalah contoh semata-mata. Walaupun contoh yang diberikan tak begitu realistik, namun situasi yang diberikan amatlah realistik dan memang seringkali berlaku dalam kalangan Umat kita. Aku pun bukannya baik sangat, biasalah manusia tak sempurna, aku pun masih melakukan kesilapan, dan masih lagi memperbaiki kesilapan yang sedia ada, tapi jika kita cuba untuk kawal tingkah laku kita pada bila-bila masa, bukan sahaja pada bulan ramadhan...nescaya kita akan menjadi mukmin yang cemerlang. Wallahu alam. =)



Posted on Monday, July 22, 2013 by Farhan BoombastiC

8 comments



Assalamualaikum dan selamat sejahtera, ramai di antara manusia manusia yang tertanya-tanya, camne eh nak bernafas dalam air? hmmm jawapannya memang x boleh nk bernafas dalam air melainkan kita ada insang cam ikan tu ! Apa yang boleh kita lakukan hanyalah mengambil nafas yang secukupnya supaya kita dapat bertahan dengan lebih lama semasa menyelam di dalam air.

Baiklah hari ni cikgu renang yang ohsem ni kasi tips sikit pasal teknik pernafasan yang betul. Anda perlu mengikut beberapa langkah yang penting supaya teknik pernafasan anda betul.

Beberapa kelemahan ataupun masalah yang kebanyakkan orang ramai hadapai adalah:
1) Tercungap-cungap sewaktu berenang
2) Tidak mempunyai nafas yang secukupnya
3) Terlalu penat
4) Lemas

Tanpa orang ramai sedari, pernafasan adalah perkara yang paling penting dan merupakan perkara yang paling prioriti sebelum anda belajar cara-cara untuk terapung dan seterusnya menguasai teknik-teknik renang. Pergilah belajar dengan mana-mana coach ataupun jurulatih renang sekalipun, teknik pernafasan akan menjadi perkara pertama yang anda akan pelajari (selain daripada hal-hal keselamatan seperti melakukan stretching/diperkenalkan alat-alat keselamatan seperti pelampung dan sebagainya/cara pemakaian yang betul ketika melakukan aktiviti dalam air) Hal ini disebabkan dengan adanya teknik pernafasan yang betul, keselamatan anda lebih terjamin dan anda tidak akan mudah penat dan seterusnya lemas semasa berenang.


# 1 NAFAS DIAMBIL (INHALE) DENGAN MENGGUNAKAN MULUT

Baiklah. Apabila kita di alam yang berbeza iaitu alam darat dan juga semasa dalam air, cara pernafasan kita juga akan menjadi berbeza. Jika kita berada di darat, kebiasaannya kita akan mengambil nafas dengan menggunakan hidung kita. Kita tidak akan kerap ternganga/terbuka mulut kita luas-luas semata-mata untuk mengambil nafas bukan? Pelik haha! Tapi, untuk teknik pernafasan yang anda akan gunakan semasa melakukan aktiviti dalam air adalah mengambil nafas(inhale) dengan menggunakan mulut.

  • Tarik nafas dan mengambil udara sebanyak mungkin dengan menggunakan mulut anda supaya isi padu udara yang diambil lebih banyak dan tahan lama.
  • Tips untuk mengambil nafas yang lebih panjang dan tahan lama adalah dengan mengambil nafas dengan slow dan steady, tidak gelabah ataupun terlalu laju supaya nafas yang diambil tidak hanya memenuhi kapasiti paru-paru, malahan juga kapasiti udara di perut anda. (Perkara ini boleh dikaitkan dengan teknik pernafasan untuk vokal, atau lebih lazimnya disebut sebagai suara perut yang bermaksud mengambil nafas yang panjang dan tahan lama supaya bukan sahaja kapasiti udara paru-paru dipenuhi, malah kapasiti udara perut juga dipenuhi. Jadi vokal yang dilontarkan bukannya hanya menggunakan tekak sahaja, tetapi lebih kepada vokal yang dilontarkan dengan bantuan nafas yang mencukupi)
  • Setelah anda berjaya mengambil nafas anda yang panjang dan awesome tersebut, anda perlulah menahan dengan menutupi mulut anda untuk langkah yang seterusnya.
#2 NAFAS DIHEMBUS (EXHALE) DENGAN MENGGUNAKAN HIDUNG 
  • Sambungan daripada langkah yang terakhir tadi. Setelah anda berjaya mengambil nafas dan menahannya, kini anda perlu belajar cara-cara untuk menghembus nafas anda denga menggunkan hidung anda.
  • Jika kita telah menggunakan mulut untuk mengambil nafas, sudah pasti la hidung mancung anda menjadi pilihan pertama untuk anda melepaskan/menghembuskan nafas yang telah diambil
  • Caranya mudah sahaja, anda hanya perlu menghembus nafas anda seolah-olah menghembus cecair selsema anda (jika anda selsema disarankan jangan buat hahaha) secara berpanjangan sehinggalah nafas yang telah diambil habis dihembus.

#3 TEKNIK PERNAFASAN - BOBBING

Klik link di atas untuk tengok cara budak tu melakukan bobbing. Apa itu bobbing? Bob the Builder ke? Tak, bobbing adalah salah satu teknik pernafasan untuk anda melakukannya bagi mengelakkan anda terlampau semput/penat semasa berenang. Pernah tak anda lihat setiap kali orang yang renang secara pusingan sampai ke penamat/penghujung kolam, mereka akan ambil nafas ikut mulut, lalu menyelam ke dalam air untuk menghembuskan nafas yang diambil. Well, itulah bobbing. Setelah ambil nafas mengikut mulut, lalu apa yang anda perlu buat adalah menyelam sedikit (hanya kepala anda pun sudah mencukupi/x pernah menyelam sampai ke dasar kolam/ cukup-cukup menutupi hidung anda pun dah okay) , lalu menghembus nafas tersebut mengikut hidung....maka anda dapat lihat banyak buih secara berterusan dalam air). Hembuskan nafas anda dengan laju di dalam air lalu kembali ke permukaan air untuk mengambil nafas dan lakukan bobbing ni secara pantas dan berulang-ulang kali. Nescaya anda akan hilang semput dan penat anda semasa anda berenang.


Tips tambahan:
Pernah tak anda lihat ada orang dia boleh duduk/baring/tidur dekat dasar kolam dengan hati yang tenang dan relax sahaja. Siap bergambar bagai dalam air. Mesti awesome kan! Well, benda ni antara perkara yang paling simple la untuk para perenang untuk melakukannya. So, how are we gonna do it?

Simple, teknik dia lebih kurang macam bobbing, bezanya cuma, anda perlu menyelam seluruh badan dan menghembus nafas secara berterusan sampailah anda berada di dasar kolam. Benda ni sukar untuk dilakukan jika anda tidak mempunyai nafas yang panjang. Pabila anda menyelam, hembuskan nafas anda secara berterusan dan anda akan lihat buih/bubbles yang banyak disebabkan hembusan nafas anda. Jika anda berhenti menghembuskan nafas anda dalam air, maka buih tu pun akan hilang. Anda perlu menghembus nafas anda sehingga anda berada di dasar kolam, setelah anda berada di dasar kolam, anda dah boleh berhenti menghembuskan nafas yang selebihnya supaya anda ada masa untuk berbaring/duduk/buat apa-apa pose untuk keseronokkan diri =_=. 

Siap pakai kasut, baju, seluar bagai pun boleh duduk kat dalam kolam. hehe


Akhir kata, jika ada sebarang pertanyaan yang tidak jelas, sila komen di bawah =) Selamat Mencuba !

















Posted on Monday, July 22, 2013 by Farhan BoombastiC

26 comments

Saturday, 20 July 2013




Salam ~ Guten Tag ! Aloha oh hahahaha ! Hi guys =)

Ok, ramai yang tertanya-tanya...biaq betoi paan sepet ni x pernah ada awek, x pernah nak kapel? mata dah sepet elok dah, takkan la x pernah kot, Tahik Lembu ahhh ~! hmmmm.

Well, tanyalah seberapa banyak sekalipun, memang jawapannya 0...oh kosong kosong. Ok, biar kita berbicara secara ikhlas. Pada pendapat saya, memang dari zaman sekolah lagi, tak dapat nk nafi la ramai la gadis-gadis PANAS, HOT sentap kat sekolah aku dulu. ps* aku sekolah cina dulu. Budak-budak sekolah lain sampai boleh tergila-gilakan aweks aweks kat sekolah aku, famous betol sekolah aku, maklumlah sekolah terbaik. Tapi entahlah, dulu aku tak minat semua ni...bukan tak minat pompuan....bahaya la kalau aku minat bukan pompuan...tskkk, basically I'm not gay la. Time sekolah dulu aku terlalu obses dengan sukan renang, kepala hotak aku memang sentiasa pikir nak training..nak improve top timing..tengok cuaca sama ada nak hujan ke tak, kalau hujan aku sedih la x dapat gi renang....weird gila aku ni, dasar forever alone betul. Pendek kata, aku tak termakan dengan keayuan dan kepanasan gegadis yang ada hahaha -.- . Rasa nak berpunya memang tak dinafikan ada tapi ia berlalu pergi dengan begitu sahaja, tiada inisiatif nak minta nombot tepon ke, nak ngorat ke, nak chat ke...lagi satu masalah aku dari dulu lagi aku payah nak balas mesej orang, bukan apa...secara jujurnya aku bukannya tak peramah tapi orang selalu mesej aku tuk berbual time-time nak tido petang...hmmmm so kadang-kala aku terlambat balas ataupun tak balas langsung, sorry kengkawan T_T


Dah hampir masuk umur 20 tahun, Insha allah kalau diberi kesempatan, memang officially 20 la September nanti. Mulalah tengok kengkawan ada yang dah mula nikah, kawin, bertunang...yang tak berpunya jadi berpunya...lambat-laun nikah la juga diorang ni. 20 tahun single tanpa sorang pun ex memang rekod peribadi la, jarang-jarang ada orang buat rekod camni, budak-budak zaman sekarang time tadika pun ada couple siap janji besar nak kawin bagai...woots woots! Kalau tengok kengkawan aku yang berpunya, aku kadang terpikir gak...hmmm camne la diorang mengorat ni? ...berapa lama diorang leh maintain?...ni serious ke main-main ni? Secara jujurnya persoalan-persoalan sebeginilah yang membuatkan aku rasa tak menentu, tak pasti yang mana pilihan yang baik mahupun yang mana yang buruk. Aku yakin dan pasti ramai di antara kita terlalu cepat membuat keputusan yang kadang-kala akan makan diri kita sendiri. Kadang-kala seseorang tu memang dia memerlukan teman, x boleh dok sorang-sorang, tapi dia sendiri pun x pasti adakah betul pilihan dia nak get into a relationship ni. RELATIONSHIP YER, bukan relay relay, yang aku paham relay tu relay yang berenang la acara berganti-ganti, jangan nak jadi perosak bahasa please ~! tak baik time bulan-bulan posa ni.





For me, having a relationship is like you have a vital responsibility towards it. It's easier to get into a relationship with someone, nevertheless in order to protect it or to maintain it, you might face tons of difficulties and obstacles.
Jadi, aku tak yakin yang aku boleh maintain relationship jika ikatan yang halal tidak ada dan tidak dipersetujui. Tanpa ikatan yang sah, makna tanggungjawab akan menjadi sia-sia. Aku lebih selesa berkawan, sudah pasti ada batasannya, agar dengan adanya kawan boleh kita pong pang pong pang, share itu ini, keluar makan sesama sampai bila-bila. Cuba bayangkan, kalau time korang couple, couple pulak dengan classmate ke coursemate sendiri...pastu break up, then bila ada reunion nanti ke, kerja nanti ke, tua esok nanti ke asyik terfikir je kisah lama, kalau terjumpa lagi la teringat-ingat, unless kita dah jumpa another better person tuk kawin. Justeru, walaupun hanya dengan panggilan sekadar couple pun, aku masih berpendapat relationship tersebut adalah suatu tanggungjawab yang besar, sebab kita ni bukan bercinta dengan boneka, kita bercinta dengan anak orang lain. Hmmm susah payah parents orang lain besarkan anak mereka, kita senang-senang je tanpa segan silu nak have fun masa couple. Couple tu bahaya la, boleh mendatangkan maksiat...kita bersembang-sembang pun boleh jadi benda lain nanti....Ya Allah, harap-harap la aku tak diuji dengan melakukan kemungkaran sebegini....aku pun manusia biasa, rasa takut rasa risau tu memang ada.

Memang kalau nk diikutkan dengan ajaran dan cara yang ditetapkan oleh Islam, kita patut merisik, cari yang betul-betul bagus, pastu nikah dan bercinta lepas bernikah. Tapi buat zaman sekarang agak susah sebab semua orang pun macam open-minded sangat...itulah bahayanya. Kita nak bernikah dengan orang yang x kenal pun kita risau dan tidak pasti dengan sejarah silamnya sebab anak-anak muda sekarang terlalu bebas...tak kira la Melayu ke Cina ke India ke semuanya sama.

Aku akan diuji dengan kata-kata aku sendiri, tapi inilah pandangan aku terhadap menatang alah ni. Plan aku simple je, kalau yang mana tu jodoh aku, sesuai, and rasa okay, aku ada duit dan pekerjaan semua, insha allah, terus aku nak nikah jer. Kenal-kenal, risik-risik dulu dalam beberapa bulan pun dah okay, unless yang dah kenal lama tu lagi la bagus lah =D Tak kisah la bangsa mana kaum mana, aku okay je mana-mana wahahaha =.=...sebab kita patut buangkan pemikiran jumud kita khususnya orang Melayu Islam...kan bagus kalau kita dapat mengislamkan kaum lain, x gitu? Rasanya sampai di sini saja tuk post kali ni, assalamualaikum and see you in the future lah !



Posted on Saturday, July 20, 2013 by Farhan BoombastiC

3 comments



Assalamualaikum and hello guys =)

Satu perkara yang selalu membuatkan kita jeles dan cemburu semasa berenang adalah melihat orang lain mampu terapung di permukaan air dengan smooth dan steady. oh yeah ! Kadang-kala kita nak terapung pun tak boleh walaupun BMI kita normal mahupun berat badan kita adalah di dalam kategori fit dan steady macam tuan empunya blog ni. Namun antara sebab-sebab kita tidak mampu terapung dengan baik adalah:

1) Badan terlalu kaku dan keras (tidak yakin dengan air/fobia/nervous dan sebagainya)
2) Takut lemas
3) Tidak yakin dengan persekitaran kolam/air
4) Posisi badan yang tidak betul
5) Jika kita lihat kembali kepada teori fizik, apa sahaja objek yang mempunyai kepadatan (density) yang lebih tinggi daripada air akan tenggalam. Namun, manusia mempunyai berat badan yang lebih kurang 2/3 daripada kepadatan (density) air. Oleh itu, kita boleh terapungkan diri kita di atas permukaan air tanpa melakukan apa-apa pergerakan.

Antara perkara-perkara yang penting sebelum anda dengan excitednya terjun ke dalam kolam:
1) Stretching terlebih dahulu untuk mengelakkan diri anda daripada mengalami kekejangan otot
2) Pastikan peralatan seperti goggle, swimming outfit dipakai terlebih dahulu
3) Penting* pastikan seluar renang anda diikat dengan cukup ketat bagi lelaki supaya perkara yang memalukan tidak akan berlaku. Begitu juga dengan perempuan...hmm take note...pernah terjadi ye


Baiklah, setelah kita memasuki ke dalam kolam, perkara pertama yang perlu kita lakukan adalah rileksss....rileksss kan diri anda. Jangan gelabah, jangan nervous! Sebab bila anda nervous dan gelabah, badan anda akan menjadi kaku, keras dan sukar untuk anda mengapungkan diri anda dengan sebaiknya nanti.

#TERAPUNG MUKA MENGHADAP BAWAH/LANTAI KOLAM

First step: RELAX kan Diri Anda
- Try di tempat yang lebih cetek terlebih dahulu
- Seboleh-bolehnya berteman (keselamatan harus diutamakan)
- Cuba cari keyakinan diri dan menyesuaikan diri anda dengan persekitaran kolam terlebih dahulu
- Setelah anda yakin, barulah anda boleh rasa relax dan bertenang
- Setelah minda dan mental anda dah relax, barulah anda cuba relax kan badan anda

Second step: Posisi Badan (tangan, kepala, badan, kaki)
1) Tangan

  • Luruskan tangan anda, bahu selari dengan hujung jari, tidak terlalu kecil mahupun terlalu besar               
  • Tangan anda lebih kurang macam superman, bezanya tapak tangan tidak bergenggam, tetapi hanya perlu rapatkan jari-jemari                
  • Posisi bahu anda haruslah lebih tinggi daripada kepala anda. Muka anda perlu menghadap ke bawah/lantai kolam supaya posisi bahu, tangan dan kepala anda selari dan selari.




2) Badan - tidak perlu kaku dan keras. Cuba relaxkan badan anda.

3) Kaki

  • Lazimnya, kaki kita akan tenggelam terlebih dahulu berbanding dengan anggota badan yang lain
  • Namun, jika anda follow setiap steps yang melibatkan tangan dan badan dengan betul, anda               boleh mengelakkan kaki anda daripada selalu/kerap/tidak tahan lama untuk terapung              
  • Kita hanya perlu luruskan kaki kita (dari peha hinggalah ke hujung jari kaki) , Jangan sesekali           membengkokkan kaki anda


Akhir sekali, jika anda akan berjaya terapungkan diri anda di atas permukaan air jika kesemua aspek yang telah diberitahu dilakukan dengan baik. Posisi badan anda akan menjadi bentuk seperti Superman yang sedang terbang. Jangan sesekali membengkokkan kaki ataupun tangan anda kerana streamline/peredaran air lebih berkesan jika setiap anggota badan kita selari dan selaras dari hujung jari tangan sehinggalah ke hujung jari kaki. Cuba berulang-ulang kali, jika anda berjaya terapung selama 10 saat, itu sudah memadai untuk anda bergerak ke langkah seterusnya iaitu dengan menguasai teknik-teknik renang...takkan nak terapung jer selamanya kan..ok chow dulu, kalau nak tanya apa-apa, leave your messages at the comment box =)

Peralatan yang boleh membantu:



Pull Buoys ataupun Pull Board
- Kepitkan di antara kedua-dua belah kaki (peha/celah kangkang) supaya kaki anda sentiasa terapung


Swim Board ataupun Kicking Board
- Digunakan untuk terapungkan bahagian depan badan (badan/tangan)
- Luruskan tangan dan pegang pada penjuru hadapan (bahu dan hujung jari mesti selari)








Posted on Saturday, July 20, 2013 by Farhan BoombastiC

9 comments

Friday, 19 July 2013


Assalamualaikum dan selamat sejahtera =)
Alang-alang expert renang ada kat sini, apa kata kita belajar cara-cara nak renang melalui blog yang boombastik ini.

Ok, teknik renang yang ada kat video atas tu adalah gaya dada ataupun breaststroke in English...you know English?? pouuyouuu ...ok let's begin.

Gaya renang: Gaya Dada - Breaststroke
Rekod Dunia: 50 meter  (26.67 saat), 100 meter (58.46 saat)
Rekod Malaysia: 50 meter (29.46 saat), 100 meter ( 1minit 2 saat)
Rekod Peribadi: 50 meter (33 saat/ Pingat Gangsa peringkat Negeri kedah 2010/Pingat Perak Terbuka Permata Pulau Pinang ETC), 100 meter (Pingat Gangsa peringkat Negeri Kedah ETC/ masa entahlah dah lama x rekod)

Gaya ini selalu dikatakan sebagai gaya renangan 'katak' ataupun 'frog style' kerana ia menyerupai katak yang sedang berenang..hmmm camne tu? Baiklah, gaya ini adalah gaya yang paling slow di antara keempat-empat gaya renang yang diiktiraf iaitu Gaya Bebas, Gaya Kupu-kupu dan juga Kuak Lentang. Kalau diikutkan masa, memang gaya ni paling slow lah walaupun anda berenang macam katak sebenar sekalipun. Renangan gaya dada lebih menfokuskan kepada kekuatan kaki, boleh dikatakan hampir 70-75% tolakan dan anjakan badan untuk ke hadapan adalah hasil daripada tolakan kaki kita.

Ada beberapa langkah yang perlu diambil kira.
1.Warming up - buat stretching dengan betul untuk mengelakkan kecederaan ataupun kekejangan otot.
2.Peralatan yang patut ada - Swim board, goggle, swimming outfits and of course a swimming pool la.

#1 Pernafasan
Bernafas menandakan anda masih bernyawa....hmm ok, pernafasan amat penting kerana bila anda semput atau tercungap-cungap, itu bermakna pernafasan anda semasa berenang tidak betul. Pernafasan yang betul adalah kita bernafas terbalik dengan semasa berada di alam darat. Kita mengambil nafas dengan menggunakan MULUT, lalu menghembus kembali nafas yang telah diambil dengan menggunakan HIDUNG. Saranan untuk mengambil nafas yang baik adalah nafas yang panjang dan mempunyai kapasiti udara yang padu dan tahan lama. Anda perlu menghela nafas yang perlahan dengan menggunakan mulut supaya kapasiti udara yang anda ambil adalah padu dan tahan lama. Pabila hendak menghembus kembali nafas yang telah diambil, caranya lebih kurang seperti menghembus selesema daripada lobang hidung anda....tetapi secara perlahan-lahanlah...jangan excited sangat.

Alam darat: Inhale  - Hidung
                    Exhale - Mulut

Pernafasan untuk renang: Inhale - Mulut
                                          Exhale- Hidung


#2 Kaki
Seterusnya, kita mulakan dengan kaki dahulu. First of all, pegang sisi kolam cam gambar kat bawah ni.


Kaki tuk gaya dada ada 3 steps.
1) Bengkokkan kaki anda seperti yang terpapar dalam gambar di atas
2) Pabila kaki cantik anda sudah bengkok seperti yang terpapar dalam gambar di atas, tendang ke tepi dan kaki cantik anda akan menjadi seperti huruf Y.
3) Dengan kadar segera bermula dari langkah ke-2 tadi, pabila kaki sudahpun dalam keadaan huruf Y, jangan berhenti, terus cantumkan kembali kaki anda dan akhirnya menjadi lurus dari peha sehinggalah ke hujung jari kaki. (lihat gambar bawah untuk info lebih lanjut)




Ulang balik langkah-langkah seperti tadi untuk setiap tolakan kaki supaya dapat melonjakkan badan ke hadapan.

#3 Tangan

1) Pertama sekali, tangan mestilah berada di posisi seperti superman, luruskan tangan anda selari dengan bahu anda, tidak terlalu besar, tidak terlalu kecil, bezanya tapak tangan tidak perlu digenggam. Jari-jemari perlulah ditutup dengan rapat agar air yang ditarik tidak terlepas dari cengkaman.

2) Tarik perlahan-lahan tangan anda ke tepi seolah-olah melukis satu bulatan di hadapan.

3) Pabila tangan ditarik ke belakang dan siku sudah hampir selari dengan bahu, maka inilah saat untuk para manusia mengambil nafas dengan mengangkat kepala anda - mata tengok hadapan, jangan terlalu mendongak ataupun terlalu pandang ke bawah, buka mulut anda dan inhaleeee(tengok gambar di atas).

4) Setelah ambil nafas, maka sudah sampai masanya untuk anda cantum kembali tapak tangan yang terbuka disebabkan nak melukis bulatan tadi sambil-sambil anda merendahkan kepala anda untuk masuk kembali ke dalam air. *pada ketika ini juga anda mula step 1 kaki anda iaitu bengkokkan kaki anda)

5) Setelah tercantum kedua-dua tapak tangan dan menjadi tajam seperti roket, anda seoalah-olah "mencucuk air" tersebut ke hadapan dengan pantas dan kuat. *pada masa ini juga anda tendang dan sepak sekuat hati untuk jadikan kaki anda dalam keadaan bentuk Y, dan seterusnya luruskan balik kaki anda.



#4 Posisi badan
1) Kaki mestilah sentiasa berada di dalam air. Jika ada percikkan air semasa melakukan tendangan, maknanya posisi seluruh badan anda tidak betul. kaki anda sepatutnya berada lebih dalam sedikit berbanding dengan badan dan tangan anda yang senantiasa dekat dengan permukaan air.

2) Semasa kepala berada di dalam air, mata sentiasa tengok ke bawah, bukan ke hadapan.

3) Jika tangan anda dan kaki anda lurus (lurus tapi tak kaku, perlu lebih rileks), barulah anda boleh terapung dengan jayanya.

Akhir kata, dengan memahami segala teori dan langkah-langkah untuk menguasai teknik gaya dada ini sudah pasti masih tidak mencukupi untuk anda boleh berenang secara tiba-tiba. Jika anda masih ingin mencuba di kolam sebenar dan bukannya di atas katil anda serta ingin mendapatkan peluang untuk merasai kemanisan menguasai teknik-teknik renang dengan betul, jangan berasa segan untuk hubungi saya untuk kelas-kelas renang yang bakal ditawarkan. hehehehe good bye and good luck =)





Posted on Friday, July 19, 2013 by Farhan BoombastiC

11 comments


Assalamualaikum, siapa yang kenal Azmir Arif? Saudara ini adalah seorang penyanyi..hmmm so? Mungkin ramai yang akan tertanya-tanya, siapa Azmir Arif ni? Dipendekkan cerita, dia adalah seorang penyanyi yang tabah kerana mempunyai suara yang sengau ketika bercakap, namun vokalnya amat berlainan ketika bernyanyi. Hmmmmm tapi jika anda lihat video-video nyanyiannya, sudah pasti anda semua akan terkezzzutttt dengan vokal yang dilontarkan olehnya. Terbaik! walaupun saya tak kenal sangat dengan penyanyi ni namun apa yang saya nak cuba sampaikan di sini jangan kita selalu memburuk-burukkan orang lain dan dengki dengan kejayaan orang lain. Semua orang inginkan  dan impikan kejayaan. Justeru, dari apa yang saya dengar cerita-cerita yang disampaikan oleh penyanyi yang bernama Azmir Arif ni, sudah tentu saya berasa pilu dan kecewa dengan sikap orang Malaysia yang suka mengutuk-ngutuk dan tidak memberikan galakkan yang positif terhadap orang lain lebih-lebih lagi orang yang dalam serba kekurangan. Namun baginya, kekurangan itu adalah anugerah. Saudara Azmir juga pernah dikewakan oleh para juri semasa menyertai One in a Million dan uji bakat Akademini Fantasia baru-baru ini. Namun, dengan keprihatinan masyarakat kini, saudara Azmir telahpun semakin diterima oleh masyarakat berkaitan dengan bakat dan vokal yang dimilikinya.

Berikut adalah PROFIL penyanyi tersebut.

Nama panggilan: Azmir Arif
Nama sebenar: Mohd Azmira Mohamad Arif
Nama komersial: Azmir Arif
Tempat lahir: Balik Pulau, Pulau Pinang
Zodiak: Virgo
Tarikh lahir: 15 September 1983.

SALAH SATU DARIPADA LAGUNYA, LAYAN JE =)



Posted on Friday, July 19, 2013 by Farhan BoombastiC

4 comments



Topik ni mungkin dah ramai orang post pasal ni, walaubagaimanapun mungkin masih ada di antara anda yang sedang membaca blog boombastik ni belum pernah tahu cara-cara nak tahu sama ada anda ada crush ataupun sebaliknya ada orang minat anda ataupun tidak hehehehehehehe.

1. Gelabah/Nervous


First of all, anda mesti jadik gelabah tak tentu pasal punya. Nampak je si dia lalu, terhuyung-hayang anda jadinya macam kungfu mabuk. Terketar-ketar lutut, tangan menggigil macam kena parkinson, tiba-tiba rasa semacam, berpeluh-peluh sejuk, yang banyak bercakap pot pet pot pet tiba-tiba boleh jadi diam, semua ni adalah kerana HATI ANDA MULA BERDEBAR...cewahhhhh dup dap dup dap dup dap jadinya, pabila heartbeat tak menentu dan bertambah laju, maka anda sedang menjalani kehidupan sebagai seorang manusia yang tidak normal buat seketika. Kalau time nak gi confess lagilah, berdegup laju sampai lupa cara-cara nak bernafas.

2. Eye Contact

haaaa, bermain-main mata...hmm yang tu zaman dulu kalau nk ngorat, sekarang ni kenit mata mau kena lempang. Camnilah al- kisah pasal eye contact ni, perempuan ngan laki yg sama-sama suka each other pada mula-mula comfirm bajet malu-malu taik kucing. Tapi untuk kes yang suka secara diam-diam pun sama. Pada awalnya, kalau member-member ni rileks jer nak bersembang mata bertentang dgn mata, sampai ke siang pun ok takde masalah. Tapi once dah "DUP", terdetik suatu masa pabila perasaan tu mula menjelma, bersembang je confirm mata meliar suka tengok tempat lain...tengok lantai, silling, tangan, dan macam-macam lagi la si dia ni nak tengok untuk mengelakkan dirinya untuk bertentang mata secara direct dengan crush yg dia minat. x percaya? cuba try kat parents ke lecturers anda sebagai subjek ujikaji. krek. 

3. Suka Ambil Tahu dan Layan Dengan Baik

"Aloha, awak dah makan?" "Dah, baru makan tadi" "makan pe?" "Biawak masak sambal cicah air garam" hmmm cliche....tapi inilah hakikatnya. Tak memasal-masal jadi terlebih caring dan suka ambil tahu. =P


5. Suka Texting,Calling, Whatsapp, Wechat dan seiring dengannya

Zaman high-tech sekarang ni memang benda-benda camni menjadi tunjang utama untuk berkomunikasi supaya boleh mengenali lebih mendalam antara satu sama lain. Balik-balik muka same je yang suka dan sibuk bersembang dengan anda, maka anda tahulah apa maksudnya =)


6. Suka Usik-usik/gurau manja

Haaa yang ni memang kebiasaanlah. Selalunya lelaki yang akan menjadi catalyst tuk benda ni terjadi. Lelaki zaman sekarang memang pandai mengayat, siap berpantun berpuisi bagai walaupun gagal dalam ujian karangan bahasa melayu. Perempuan ni sensitif sikit, bila bab-bab mengusik, lelaki lebih cenderung untuk mengusik lebih banyak berbanding dengan perempuan tuk mengusik lelaki. Bila berjaya mengusik, bergelak-ketawa dan sebagainya dikatakan hubungan akan menjadi lebih mesra dan akrab. LOL

7. Cemburu

Sifat cemburu memang tidak dapat dinafikan lagi. Kadang-kala, ada pihak yang cemburu sebab ada jugak homosapien lain yang sibuk nak suka kat orang yang dia suka. Tengok kawan dia bersembang sikit dengan orang yang dia suka mulalah tabur fitnah macam...akhirnya membawa kepada pergaduhan akibat ketidakpuashatian...hmm bahasa melayu apakah ini haiya..Lebih-lebih lagi, mulalah dengan perasaan hasad dengki, cemburu dan sebagainya. Malahan, perkara-perkara yang melibatkan suka,crush dan cinta memang betul-betul boleh CRUSHKAN personaliti dan kehidupan anda. Kalau nak suka kat orang pun tiada salahnya, manusia memang dicipta untuk saling suka-menyukai, cinta-mencintai, namun budaya kita, tingkah laku kita, peradaban kita masih perlu dikawal secara lebih rasional.








Walaupun kita ada crush, orang yang kita suka, jangan sesekali kita leka dengan apa yang kita buat. Tidak salah menyukai seseorang, namun jika menyukai seseorang itu membawa kesan yang buruk dalam kehidupan anda, maka cari jalan yang lebih sesuai, yang lebih halal untuk mengikat tali percintaan yang lebih hakiki. =)




Posted on Friday, July 19, 2013 by Farhan BoombastiC

No comments