Assalamualaikum & selamat sejahtera kengkawannnn =D

Lagi 2 hari lagi bakal bermulanya acara renang yang aku masuk untuk Sukan IPT 2014. Perasaan? Perasaan aku sebenarnya banyak. Letih tu jangan cakap la...mcm2 kena settle sblum nak gi lawan ni. Cuti pun apatah lagi, 5-6 hari je untuk sepanjang cuti sem, balik sambut Chinese New Year and gi kenduri kawin member time asasi uitm dulu, pastu tup tap dah balik UPM. 

Sebenarnya, aku taklah gemuruh atau cuak sangat nak bertanding balik, sebab target aku untuk temasya sukan kali ni, aku cuma nak dapat balik 'feel' atau 'rentak' untuk masuk balik acara renang. Dah 3 tahun tak training & tak masuk mana-mana pertandingan renang langsung ni! Busy study je memanjang (kononnya) Aku anggap Sukipt 2014 ni sebagai platform permulaan aku, by the way, aku berenang pada asalnya hanya untuk kesihatan tubuh badan, bukan aim nak jadi atlit professional atau wakil di peringkat yang lebih tinggi. Tapi disebabkan time sekolah dulu aku dah main sampai peringkat negeri (MSSK) dan berjaya mendapat 2 butir pingat gangsa, and juga beberapa pertandingan terbuka yg lain yg aku turut berjaya mendapat pingat. So, memang tak dinafikan yang aku rasa pelik sikit dengan target aku...dulu kalau aku masuk pertandingan renang, motivasi aku untuk dapatkan pingat sangatlah tinggi. Memang aku train bersungguh-sungguh. Mungkin sebab faktornya, untuk Sukipt kali ni aku tak ada teammates yang train dengan aku. So, aku pergi training sesorang, tak feel...takde orang nak challenge untuk aku improve. Kalau time training dulu, budak-budak sekolah rendah pun power, kalau rilex sikit dah kena potong..malu woiiii! Lagi satu, aku takde coach. Jurulatih ni penting...memang key faktor untuk seorang atlit mencapai kejayaan. Memang aku pernah jadi part time coach tapi kalau dah jadi atlit balik, aku still kena ada someone untuk guide and disiplinkan diri aku. Memang ikut gerak hati aku, kalau aku berjaya masuk final pun dah kira okay....hmmm okay.

Memang aku dah nekad, aku nak main balik sukan, lagi berbaki beberapa sem ni kt UPM insha allah, aku nak train betul-betul. Ramai kengkawan yang kasi support kat aku, terima kasih aku ucapkan, tapi aku tahu mana kemampuan aku. Anyway aku akan cuba yang terbaik, kalau nak pingat tu mungkin payah sikit, dengan stamina yang memang dah lama menghilang. Kalau ikutkan best timing yang aku pernah buat dulu time form 5, insha allah aku berani jamin yang aku boleh dpt pingat untuk Sukipt, tapi buat masa sekarang, aku tak berani jamin. Aku pun cuma ambil 2 acara, iaitu 50 meter breaststroke dengan 50 meter freestyle. Kalau zaman kegemilangan dulu, selalunya masuk 5 hingga 6 acara, bergantung kpd coach aku. kalau coach aku nak aku masuk 6 acara, maka 6 acara lah aku kena bertanding. Disebabkan aku takde coach kali ni, aku secara jujurnya aku tak dapat motivasi yang secukupnya untuk berlatih bersungguh-sungguh.

UPM hanya hantar 5 orang wakil sahaja, 2 perenang lelaki dan  perenang perempuan. Dalam kelima-lima perenang, aku sorang je bukan perenang MSN. So, maybe after this aku nak try cari team renang kat luar untuk train...seriously I need a coach, walaupun ilmu byk tapi aku tetap kena berguru dengan somebody yg lebih berpengalaman. Anyway tq kepada UPM kerana memberi peluang kpd aku untuk Sukipt kali ni. Pasal coach semua tu memang masalah yg tak dapat dielakkan dan aku faham sebab UPM memang tak ada team renang sendiri. Cumanya, aku berpendapat bahawa sukan renang ni macam olahraga, acara dia banyak, kalau UPM ada atlit yang betul-betul hebat dalam semua acara renang, memang comfirm dah boleh sapu berpuluh-puluh pingat daripada sukan renang sahaja. 

Diharapkan agar UPM dapat menubuhkan team renang sendiri kerana benefitnya akan berpanjangan dan atlit-atlit renang boleh menyumbang lebih byk pingat dalam mana-mana temasya sukan kalau diberikan latihan yg secukupnya. Kalau kita nak bergantung kpd atlit MSN, sampai bila? Sebabnya atlit MSN untuk pelapis renang pun tak ramai sebenarnya. Kawan-kawan aku yang dulu masuk pertadingan sini sana semua dah quit pun, masing-masing dah masuk Universiti dah malas dah nak bersukan. Masing-masing dah cuba buat benda baru..yang 6 packs dulu pun dah jadi boroi, kecuali aku la....Mungkin cadangannya sukan interkolej boleh dimasukkan acara renang kerana jika ada platform, insha allah akan ada orang yang cuba mendapatkan peluang yg diberikan =).Begitu juga dengan sukan-sukan yang lain, kalau diberikan platform nescaya ada orang yang akan mencuba. Ok ,Selamat berjaya semuaaaaa, bye byee


Reactions: