Assalamualaikum & selamat sejahtera kpd semua pembaca blog yang bombastik ini! Sebenarnya takde apa-apa yang boombastik pun nak tulis untuk entri kali ni, cuma nak promote band ABC Ais Kacang sekali lagi lah..hehe. So, selain daripada lagu Najwa Latif ft IamNEETA - Kau Pergi Jua, kami juga telah cover beberapa buah lagu yang lain. So tup tap tup tap, datanglah ilham untuk buat lagu Ajari Aku. Lagu ni sebenarnya memang dah lama dipopularkan oleh sebuah band di Indonesia, and vokalisnya yang bernama Andrian Martadinata yang merupakan orginal singer lagu ni. Banyak orang yang tak tahu yang sebenarnya Anuar Zain menyanyikan lagu ni semula dengan versinya yang tersendiri. Cuba tengok kat bawah ni untuk original version Ajari Aku by Andrian Martadinata versi band:





Ni pulak versi Anuar Zain yang lebih kepada genre balada:





Basically, setiap penyanyi ada gaya, tone and cara nyanyian masing-masing. Bagi pendapat aku, kedua-duanya membawa lagu ini dengan berjaya. So, ceritanya bermula apabila aku ngan Iman jamming pada suatu malam. Ingat nak praktis lagu Pencuri - Mark Adam je...pastu dia cakap dia nak duet ngan aku untuk satu show dinner kat Putrajaya. Mula-mula aku tak comfirm sebab busy dengan program kolej. So, aku cakap no hal, kita try praktis dulu, kalau aku tak jadi pergi, maknanya dia kena solo a buat pesembahan kat Putrajaya malam tu. Jadi, kami decide untuk try lagu Ajari Aku versi akustik. Tapi Iman memang dah hafal kod and dah memang terer dah, so aku terus masuk nyanyi je. Praktis punya praktis, akhirnya boleh la juga master lagu tu pada malam tu juga walaupun ada part yg off key/sumbang sikit dan sebagainya. Lagu pencuri awal-awal lagi dah settle hehe... So lepas 2-3 hari kemudian, lepas weekend, hari Isnin malam tu aku dh comfirm memang free...memang cantik a, so apa lagi, kami pun ON la nak buat show kat Putrajaya. Memang excited tu ada tapi agak penat sebab banyak benda lain kena settle sebelum pergi dengan aman. Aku pun bawak kete aku petang tu, siap-siap gitar, pakaian semua, terus start kete pergi sana lepas solat Magrib. Dalam setengah jam juga kami berpusing-pusing sambil  telefon berkali-kali tanya ahli jawatankuasa yang menganjurkan majlis makan malam tersebut barulah kami sampai destinasi yang ingin ditujui.  Kebetulan pula dinner malam tu dianjurkan khas untuk pelajar Indonesia yang datang dari Institut Pertanian Bogor. Pelajar-pelajar sana datang ke UPM untuk satu lawatan mobiliti. So, awal-awal tu memang lagu Pencuri tu memang Krek krek krek sikit la sebab lagu tu belum femes sampai ke sana. Sekali bila kami sebut lagu yang seterusnya lagu Ajari Aku, terus semua orang bersorak dan bersemangat nak tengok haha. So apa lagi, showmanship and confident level pun UP sikit la. Memang nampak semua orang enjoy siap sing along, nyanyi sekali lagi, terbaik. Kebetulan pula semua pelajar sana Perempuan, lagi cair la agaknya kot...hehe.
Apa-apa pun memang ini suatu pengalaman yang berbedaaa..haa terus tukar slang Indon. Terima kasih diucapkan kepada AJK dinner malam tu sbb kasi ABC Ais Kacang Band gabungan Farhan & Iman (Kimi Jamai tak dapat join sebab dia memang busy tahap artis), siap tersempak dengan senior kolej lagi, tu yang tak boleh blah haha, ingat pergi senyap-senyap takde orang tahu hehe...


Namun, kami terlupa untuk rekod persembahan pada malam tersebut....aduhhhh sayang betul. So, kami ada re-cover lagu ni semula, sekali dengan Kimi Jamai yang Artis UPM tu la.. so cuba la dengar dan tengok cover kami yang tak seberapa ni =) enjoy~


video

TQ ~~~ See Ya Peeps



Reactions: