Alright kengkawan semua, ni nak kasi komen sikit pasal movie "Escape Plan" lakonan dua lagenda iaitu Sylvester Stallone ngan Arnold Schwarzenegger (payah betol nak sebut nama Arnold ni). Basically, sebelum aku dgn member-member aku yang retis iaitu Kimi Jamai dgn Ariff pergi tgk movie ni, aku dah tgk dh trailer dia. Pada awalnya, kami bercadang untuk tgk Insidious 2, tpi masa tak sesuai pula sebab Insidious movie dia lewat malam baru ada...so malam-malam raya ni tak baiklah kalau lepak lewat-lewat, even hari-hari biasa pun. So, kami set petang tu keluar pergi Amanjaya Mall, mula-mula ingat nak karaoke je, tapi last-last terpikat pula hati nak tgk citer ni.

Alright! serba sedikit sinopsis mengenai movie ni:

Ray Breslin is the world's foremost authority on structural security. After analyzing every high security prison and learning a vast array of survival skills so he can design escape-proof prisons, his skills are put to the test. He's framed and incarcerated in a master prison he designed himself. He needs to escape and find the person who put him behind bars.

Ray Breslin (lakonan Stallone) merupakan seorang pihak berkuasa yang handal,bertaraf dunia serta mempunyai ilmu mengenai struktur keselamatan di penjara. Dia mempunyai kemahiran yang tinggi dalam menganalisis struktur-struktur penjara yang dibina dan dia bertanggungjawab untuk mencari jalan keluar daripada mana-mana penjara untuk diuji tahap keberkesanan struktur keselamatan penjara tersebut. Namun, beliau dikatakan telah berjaya melarikan diri lebih daripada 14 penjara, tapi dalam cerita ini, Ray telah dikhianati dan telah diletakkan di sebuah penjara yang sukar ditembusi tahap struktur keselamatannya kerana penjara tersebut dibina atas segala laporan-laporan penjara yang berjaya ditembusinya dahulu. Dengan adanya gandingan bersama Emil Rottmayer (Arnold), mereka perlu bekerjasama untuk melarikan diri dari penjara tersebut. Apa-apa pun, cuba tengok sendiri movie ni~! 

Apa yang pasti, keganasan yang ada dalam movie ni telah membuatkan movie ni hanya untuk homosapien yang berumur 18 dan ke atas sahaja. Plot cerita ini sedikit sebanyak meletakkan para penonton berada dalam keadaan yang tertanya-tanya, bagaimana Breslin and the gang nak cabut dari penjara tersebut, dan ini telah membuatkan para penonton terpukau dan ingin mengetahui apa yang berlaku seterusnya. Aksi-aksi yang dipamerkan juga tidak mengecewakan dengan gandingan Arnold, memang penjahat kena belasah kaw-kaw punyalah, basically, cerita ini tak cliche dan worth to watch. Anyway, selamat menonton =)


Plot Keywords: Prison Escape Prison Warden Prisoners 

Tagline: No one breaks out alone


Genres: Action Mystery Thriller

IMDb Rating: 7.5/10

Personal Rating: 7/10











Reactions: