Salam sejahtera kepada semua pengikut-pengikut setia saya (macam ada kumpulan gangster pulak), hali ini sememangnyer hali yang amatlah begitu keindahannyer ini pun. Selalunyer, awan sedikit sahaje di langit, hali ini ada lebih manyiak sikit compared to yesterday. Oleh itu, hali ini keindahannyer melebihi sedikit daripada hali-hali biasa.Ok, kita cakiap BM elok-elok selepas ini.


*kalau siapa-siapa yang tak tahu lagu Sesal Mendua..haaa ni lah dia...agak Catchy. =)




Tajuk post ini bertajuk pasal sesal berdua, dan bukannya Sesal Mendua iaitu sebuah lagu dan single baru daripada kumpulan Klangit. Pada hari ahad yang lalu, aku dengan seorang sahabatku yang bernama Kimi Jamai, yang sememangnya berlagak sebab dah ada Mac Book, dah pandai main gitar sekarang ni, dah ada awek dan aku meluat gila kat dia... Ok just kidding, harap-harap dia tak marah aku la...sebab kalau dia marah memang aku belasah dia balik.

K,sambung balik ayat tadi sebab tergantung, kami ni plan la nak buat cover lagu untuk page youtube kami, memang dah berhabuk sebab dah berkurun lamanya tak update. Semuanya salah Kimi dan Aiman sebab mereka suara sedap tak mau pulak nyanyi...aku yang suara macam ayam berkokok kokokokokokok ni boleh buat apa sangat....kan? Jadi, aku cadanglah lagu Sesal Mendua daripada kumpulan Klangit tu sehari sebelum hari pertemuan, sebab memang lagu tu tengah panas sekarang, macam hotstuffs la katakan. Kimi pun setuju, dia nak main gitar, dia cakap dia terer nak mampuih main gitar sekarang ni..bab nyanyian ni dia dah tak pandang dah. Kalau diikutkan prestasi dia, mungkin Sungha Jung pun boleh terancam, jari dia perghh...main laju sampai tak tertekan tali gitar tu, bunyi pun tak sempat nk keluar. Jadi, Kimi pun cakap oklah, dia tak sabar nak tunjuk kehebatan dia main lagu Sesal Mendua tu. Aku pun praktis la sikit-sikit..melalak kat rumah sampai pening mak pak aku.

Hari yang ditunggu-tunggukan telah tiba. Aku pun keluarlah rumah aku dengan Si Hitam aku (kereta Saga Hitam) tepat pada pukul 12.30 tengahari, on the way ke rumah Kimi, aku baru perasan yang aku lupa bawa telefon bimbit aku...arghhh sudah..cam mana nak rekod cover lagu nanti, nak patah balik pun aku tak bawa kunci, rumah pula terkunci dan parents aku dah keluar awal-awal lagi. Tanpa berfikir panjang lagi, aku meneruskan perjalananku ke rumah  kawan artis aku tu. Dengan gaya seperti Adam Lambert sebab mak aku suruh pakai celak ikut sunnah Rasulullah, aku pun try la pakai...pedih sungguh mata aku...mungkin orang pandang aku macam budak emo gothic semacam..dahla muka macam cina ,korea. Manakala kimi menyarung topinya kat kepala hotak dia macam budak menari hip hop, dengan sebelah tangannya yang memegang erat gitar berwarna-warni kesayangan beliau dengan bangganya menganggap dirinya seperti seorang ahli muzik profesional ataupun....artis hotstuff yang panas sehinggakan auranya dapat memanaskan badanku sehingga berpeluh-peluh...hebat,telalu hebat.

Maka, setelah manjamu selera dan menunaikan solat Zohor di tempat biasa, iaitu di Tesco SP Selatan, kami pun bergerak untuk ke destinasi seterusnya, iaitu Taman Jubli Perak. Tepat pada pukul 3.30 sampai dekat situ, kelihatan ramai gila kapel-kapel yang berdating, tidak kurang juga budak-budak yang giat bermain kat taman permainan tu. Memang feel la kat sana, angin pun sejuk, redup pula sebab pokok-pokok besar yang berusia banyak...kami pun apa lagi, buat muka Dunno la sambil pegang gitar berjalan-jalan nak cari port yang sesuai untuk kami berlatih dan rekod lagu kat situ, memang penuh dengan jelingan orang ramai ditujukan kepada kami, buat muka tebal gila. Pencarian port yang sesuai diteruskan,malangnya kami rasa agak kecewa dan terkilan dengan sikap-sikap segelintir masyarakat yang tidak bertanggungjawab berdua-duaan (macam ayat dalam newspaper betul) di SETIAP pondak yang kami cari. Last-last kami bertandang saja kat bawah pokok yang agak besar...dengan aku pula tak perasan hampir-hampir saja nak terpijak tahi anjing...patut bau semacam kat situ. 

Kami teruskan usaha kami dengan harapan dapat menyiapkan lagu tersebut pada hari itu juga. Kimi pun goreng la gitar dia, aku pun nyanyi tak kira orang dah. Praktis-praktis sampai pukul 4 lebih...tak jadi-jadi lagi, off tune la, lirik tak hafal la, kimi pula goreng gitar terlampau hebat sampai tak masuk suara aku. Praktis-praktis lagi, kami pun membuat keputusan untuk rekod dalam kereta supaya kualiti bunyi dia lebih bagus dan enak didengar. Nasib baiklah Kimi ada bawa Mac Book dia, bolehlah guna laptop tu rekod....selalunya kami guna iphone untuk rekod. Kami pun simpan semua barang-brang kami... bersedialah nak kembali ke Si Hitam.

On the way jalan kat Taman Jubli tu, dua orang mamat berumur 20-an memanggil kami dari jauh. Kimi dah mula buat muka cuak dia dah, aku pun ikutlah pergi. Salam-salam dengan abang-abang tersebut, dia pun minta la gitar kami, tanya harga la, beli kat mana la...Kimi sah-sah muka cuak hahaha. Aku pun relaks la..dalam hati bermonolog takkan la mamat dua orang ni nak rompak gitar kami =.= ..., lagipun situ ramai gila orang tengah bersantai. Aku pun sembang la dengan abang-abang tu...tanya soalan-soalan merapu..saja nak memperbaiki keadaan supaya tidak terlalu janggal. 2-2 gitar termasuk yang aku punya dan kimi punya kat tangan kedua-dua abang tersebut. Salah seorang daripadanya mula memetik gitar Kimi dengan lancarnya, plucking dia memang tahap pro..pastu dia tolong tunekan kedua-dua gitar...sembang-sembang sambil tengok dia main..dah habis dekat 30 minit kat situ...dalam hati kami..adoi bilalah nak siap cover kami...time dekat nak balik pula jadi camni. Pastu abang-abang tu tanya kami nak balik dah ka? Aku ni siap boleh jawab " eh xpa ehh lepak-lepak dulu", Kimi macam tak puas hati dengan aku pasal tu hahaha. Pastu tengok raut wajah kami yang dekat nak menangis sebab tak boleh balik, abang-abang tu pun bagi balik gitar kami, salam apa semua, apa lagi, chow la!

Sampai dekat kereta, kami pun start engine pergi cari port yang lebih 'sunyi'..amboi..kedengaran cam kapel-kapel nak gi buat maksiat pun ada. Pusing-pusing area perumahan dekat situ, jumpalah port yang sesuai. Depan rumah orang pula tu, tapi dah tiada orang tinggal dekat situ, manakala tak jauh dari situ dekat sebelah kirinya pula adalah sebuah surau. Kami pun mulalah rekod dengan Mac Book si artis ni. Kantoi sini..kantoi situ...part ni tak masuk...sumbang..bukan sumbang mahram ya...pastu last-last tak jadi, dengan erti kata lain, kami failed la buat cover lagu ni...padahal lagu Sesal Mendua ni simple saja. Aku ni masalah lupa lirik memanjang..adoi..menyesal betul aku tak praktis elok-elok sebelum buat cover ni. Pastu kami memang dah nekad macam mana pun lagu ni mesti siap, janji kena balik praktis elok-elok la.

So, memang kami menyesal la..sikit la..hehe, tak jadi Sesal Mendua, Sesal Berdua pun jadilah. Apa-apa pun, stay tune sebab nanti Aiman yang kerek, yang bajet lawa tu pun nak datang rumah aku kat SP, boleh la ABC Ais Kacang buat reunion, buat cover lagu sikit-sikit. Jadi ini saja cerita pengalaman kami nak rekod lagu, memang nak rekod sebuah lagu memang susah gila....berjam-jam kena praktis sebelum betul-betul mahir untuk menyanyikan sebuah lagu. 

Dalam kulit kacang (in a nutshell), itu saja looo yang saya mahu penyampaian dekat sini. Mohon maaf jika tatasusila saya silap...eh tatabahasa saya...aiyo...kalau cikgu BM saya kelihatan ini...habislah saya. Ok, salam dan byebye =D !

*Agak-agak kalau Kimi main gitar ni aku patut 
                      belasah dia tak?




Reactions: